Demiterea lui Chirtoacă tot mai aproape! Socialiștii au adunat semnăturile necesare
30 Mai 2017 13:30
Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban a declarat în cadrul briefingului din data de 30 mai, că grupul de inițiativă a colectat deja aproape 70 de mii de semnături pentru organizarea referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general de Chișinău, relatează Democracy.MD.

„Acest număr de semnături l-am colectat timp de 19 de zile, și este peste așteptările noastre inițiale. Acest lucru denotă încă o data faptul cât de gravă este situația în capitală “, a spus Ion Ceban.

Șeful grupului de inițiativă, a mulțumit tuturor colegilor care au participat la colectarea de semnături, și cetățenilor care au semnat în susținerea referendumului. Cu toate acestea, el a menționat că procedura de colectare a semnăturilor va continua.

„Instanța de judecată a dispus un termen de 60 de zile pentru colectarea acestor semnături, așa că vom continua să le colectăm, astfel încât mai mulți oameni să poată să-și expună poziția vizavi de ceea ce se întâmplă în capitală și față de activitatea lui Dorin Chirtoacă.“

Potrivit lui Ion Ceban, la finele acestui termen, toate listele vor fi transmise  instanței de judecată așa cum prevede legea, pentru a fi verificate și pentru a da curs începutului acestui  referendum, care ar putea avea loc în octombrie- noiembrie acest an..El a explicat, de asemenea, de ce grupul de inițiativă nu își încheie la moment activitatea.

„Mulți ne întreabă de ce continuăm să colectăm semnături după ce Chirtoacă a fost arestat. Noi nu avem nici unul încredere atât în coaliția majoritară cât și în instanțe. Nu excludem faptul că Mihai Ghimpu, după cum a făcut-o deja o dată, va pleca în opoziție, pentru a-și salva ratingul. Dar, de această dată nu-l mai ajută nimic -PL pleacă în istorie”.

Ion Ceban a presupus că transferul lui Dorin Chirtoacă sub arest la domiciliu, având în vedere acuzațiile grave aduse acestuia, ar putea să fie și o tentativă mascată de a bloca acest proces de referendum. „Dar, vom merge până la capăt și vom facă totul pentru ca Chirtoacă să demisioneze, și vom organiza un referendum“, a subliniat socialistul.

Dat fiind faptul că primarul și adjuncții săi, secretarul și alți angajați ai primăriei au fost arestați, Ion Ceban a anunțat că socialiștii sunt gata în orice moment să inițieze consultări cu celelalte fracțiuni din Consiliul municipal, „pentru a alege persoana care va conduce orașul și va administra bugetul.“

„Cerem ca persoana aleasă să fie una puternică, aleasă pentru o anumită perioadă de timp, până când va avea loc referendumul. Noi credem că ar putea fi o persoană din mediul academic, expert, finanțator, apolitic, pe o perioadă de 3-4 luni. Primarul ar trebui să fie o persoană aleasă de către toți locuitorii Chișinăului”, a subliniat Ion Ceban.

Președintele fracțiunii PSRM a avertizat conducătorii întreprinderilor municipale și subdiviziunilor Primăriei Chișinău, că socialiștii vor monitoriza cu atenție activitățile lor și vor solicita inițierea urmăririlor penale pentru neglijența în serviciu.

Comentarii: 0  
 
TAGURI