PNUD și BEI reconfirmă sprijinul financiar pentru domeniul eficienței energetice
14 Iunie 2017 15:30
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova și Banca Europeană pentru Investiții își reconfirmă disponibilitatea pentru sprijinirea financiară a proiectelor din domeniul eficienței energetice din sectorul public și rezidențial, relatează Democracy.md.

În cadrul unei întrevederi a viceministrului economiei Vitalie Iurcu cu reprezentanții PNUD şi BEI în Moldova s-a făcut un schimb de informații privind procedeul de avansare în elaborarea și realizarea proiectului „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova” („Unlocking Building Energy Efficiency Retrofit Market in Moldova”).

În acest context, viceministrul economiei a menţionat că există mai multe bariere în calea investițiilor orientate spre măsuri de eficiență energetică din sectorul clădirilor din domeniul public și privat. Acestea ţin de costul ridicat al resurselor financiare, lipsa unui cadrul legal adecvat privind activitatea asociațiilor de proprietari, bariere administrative etc.

Dafina Gercheva, reprezentant permanent PNUD în Moldova, a menționat că Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în calitatea sa de agenție acreditată pe lângă Fondul Verde pentru Climă, va înainta în adresa Fondului propunerea de finanțare a proiectului în cauză, în luna iunie, urmând ca în scurt timp să fie obținută o poziție de principiu asupra oportunității implementării unei astfel de inițiative în Republica Moldova și dezvoltării ulterioare a tuturor mecanismelor și aranjamentelor de natură operațională și administrativă.

Proiectul „Deblocarea pieței de eficientizare energetică a sectorului clădiri din Republica Moldova„ este orientat spre deblocarea finanțărilor pentru clădirile din sectorul public și rezidențial prin crearea unui cadru juridic confortabil și a unui climat investițional propice, precum și atragerea resurselor financiare adiționale din partea unor inițiative globale de abordare a problematicilor de mediu, precum este Fondul Verde pentru Climă. Bugetul preconizat al inițiativei este de circa 86 de milioane de euro.

Comentarii: 4  
andrei 14 Iunie 2017 19:52
0 (0)
Totuși ai noștri au demonstrat că sunt parteneri de încredere și pe viitor ne mai așteaptă și alte proiecte de realizat împreună cu ei!
Adevarul 14 Iunie 2017 19:53
0 (0)
Sa speram ca ai nostri se vor folosi cu cap de aceasta sustinere si nu vor arunca banii in vand, si se vor gasi noi linii si noi parteneri energetici
Adevarul 14 Iunie 2017 19:53
0 (0)
Sa speram ca ai nostri se vor folosi cu cap de aceasta sustinere si nu vor arunca banii in vand, si se vor gasi noi linii si noi parteneri energetici
Andrei 14 Iunie 2017 22:16
0 (0)
Maia, Nastase si Sturza spuneau ca nnici un partener extern nu va dori sa colaboreze cu Modlova, iata ca acum este exact invers...
 
TAGURI