Pavel Filip: Obiectivul final al reformei spitalicești constă în oferirea unor servicii de calitate pacienţilor
16 Iunie 2017 09:00
Conceptul de reformare a sectorului spitalicesc a fost discutat ieri, în cadrul unei şedinţe prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip, transmite Democracy.md cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Principalele prevederi ale proiectului vizează sporirea eficienței și calității serviciilor spitaliceşti, prin regionalizarea spitalelor publice în funcţie de complexitatea cazurilor, profilul de morbiditate şi a numărului de populaţie deservită. 

Conceptul de reformare propune stabilirea a zece regiuni (zone de sănătate): 4 în centru, 3 în nord și 3 în sud. Principiile de amplasare a spitalelor vizează asigurarea disponibilităţii asistenţei medicale spitalicești în maxim 60 de minute sau la o distanță maximă de 70 km. În acelaşi timp, regiunile spitaliceşti nu vor fi strict delimitate de hotarele teritorial-administrative actuale. Fluxul urgențelor și pacienţilor acuţi va fi redirecţionat către spitalele regionale sau centrale, iar fluxul de pacienţi cronici - către filialele locale ale spitalelor regionale. 

Proiectul preventiv al reformei mai presupune instituirea unui spital universitar, a 4 spitale centrale, a 11 spitale regionale sub un management comun cu spitalele locale din zona respectivă  şi a 3 spitale specializate. 

În cadrul discuţiilor, Prim-ministrul a accentuat necesitatea elaborării unui plan de acțiuni pentru o perioadă de 8-10 ani, care va prevedea regionalizarea serviciilor spitalicești (pe zone de sănătate) cu construcția spitalelor regionale. De asemenea, Premierul a subliniat importanţa creării în paralel a infrastructurii necesare, prin elaborarea unui program de dotare cu transport specializat (ambulanțe), pentru a garanta accesul la instituțiile specializate regionale sau centrale.   

Referindu-se la managementul spitalelor, şeful Executivului a relevat stringenţa aprobării unui nou model de guvernanță a instituţiilor medicale și de coordonare teritorială a acestora. 

„Statul are două funcţii de bază: cea de elaborare a politicilor şi cea de reglementare. Scopul final al reformei spitaliceşti constă în oferirea unor servicii de calitate şi a confortului necesar pacienţilor. Vreau să avem mai întîi de toate o viziune clară, ideală, ulterior vom identifica investiţiile necesare şi vom realiza etapizat reorganizarea sistemului spitalicesc”. 

Totodată, Pavel Filip a solicitat ministerului de resort să definitiveze în cel mai scurt timp conceptul reformei spitalelor în Republica Moldova, cu consultarea tuturor părților interesate, şi să-l propună spre aprobare Guvernului. 

La rîndul lor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemițanu”, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Băncii Mondiale, Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, prezenţi la şedinţă, au asigurat Guvernul de tot suportul şi participare activă în definitivarea şi implementarea reformei. 

 

Comentarii: 2  
Eugen 16 Iunie 2017 09:38
0 (0)
Trebuie de inceput de le reforma administrativa, exact cum a prezentat Glavan la inceputul anului.
realist 16 Iunie 2017 09:45
0 (0)
Caatare ar trebui deja sa avem servicii mai de calitate de cind salariile la medici s-au marit. Ar trebui sa fie mai responsabili
 
TAGURI