A fost lansat Comitetul Național de Facilitare a Comerțului
16 Iunie 2017 17:00
Comitetul Național de Facilitare a Comerțului, lansat astăzi, 16 iunie, are menirea de a identifica soluții care să permită Moldovei să dezvolte comerțul și să se integreze în sistemul global comercial.  

La modul practic, sarcinile Comitetului este să ajute instituțiile responsabile de promovarea comerțului să aibă o viziune comună pentru a implementa o reformă eficientă în domeniu, care presupune proceduri mai simple, mai transparente și aplicate echitabil, a declarat vicepremierul Octavian Calmâc, ministrul al economiei, transmite Democracy.md.

Crearea Comitetului Național de Facilitare a Comerțului constituie un angajament al Republicii Moldova în calitate de țară membră a Organizației Mondiale a Comerțului, care a ratificat Acordului de Facilitare a Comerțului, aprobat la Conferința de la Bali din decembrie 2013.

În deschiderea evenimentului de lansare a Comitetului Național pentru Facilitarea Comerțului, Octavian Calmâc a subliniat că funcțiile acestuia sunt exercitate de Consiliul Economic de pe lângă  prim-ministru, fiind o platformă de comunicare afirmată, care include atât reprezentanți ai autorităților publice, cât și ai businessului.

Mihaela Gorban, șefă de direcție la Ministerul Economiei, a menționat că din cele 164 de țări membre ale Organizație Mondiale a Comerțului 118 aplică prevederile Acordului de Facilitare a Comerțului, Republica Moldova fiind printre ele. O  parte din prevederi  au fost deja implementate, printre care: constituirea punctelor de informare, discutarea  proiectelor de acte legislative în domeniu cu reprezentanții comunității de afaceri și societatea civilă. Planul Național de acțiuni privind Facilitarea Comerțului include o serie acțiuni care ar reduce cu 15 sută costurile pe care le suportă exportatorii și importatorii pentru circulația mărfurilor, costurile la trecerea frontierei.

Iurie Ceban, vicedirector al Serviciului Vamal, a spus că din acțiunile prevăzute în Planul Național de Facilitare a Comerțului circa 80 la sută  se referă la vamă.
În acest context el a exprimat disponibilitatea  Serviciului Vamal de a se implica plenar în realizarea lor.

Comentarii: 0  
 
TAGURI