Candu la întoarcerea din Veneția: Unul din motivele principale care stau la baza de a schimba sistemul electoral ţine nemijlocit de schimbarea clasei politice și de responsabilitatea asumată faţă de cetăţeni
17 Iunie 2017 14:03
Republica Moldova are nevoie de un nou sistem electoral, iar cetățenii vor schimbarea clasei politice, anume acest lucru îl reprezintă proiectul votat în prima lectură de Parlament. Mai mult, Republica Moldova va implementa recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția, dar ce ține de oportunitatea politică și consens, sunt chestiuni care țin de situația internă din țară, iar majoritatea cetățenilor și a societății s-au pronunțat clar în favoarea modificării sistemului, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu la revenirea de la ședința Comisiei de la Veneția.

„Actualul sistem electoral a eşuat. Corupţie, crize politice permanente, lucru ineficient în coaliţii – iată ce ne dă actualul sistem. Unul din motivele principale care stau la baza de a schimba sistemul ţine nemijlocit de schimbarea clasei politice. O schimbare fundamentală – de la mentalitate, responsabilitate, asumare faţă de cetăţeni. Această schimbare o vedem prin schimbarea sistemului electoral”, susține președintele Parlamentului

Comisia de la Veneția a venit cu câteva recomandări importante tehnico-juridice. Astfel, la formarea circumscripțiilor electorale recomandă să existe criteriile cât mai bine stabilite în lege ca să nu existe presiuni asupra CEC; să fie identificate soluții mai bune cum vor fi formate circumscripțiile în străinătate și cum vor fi reprezentanți cei care vor vota și care locuiesc peste hotare și în regiunea transnistreană; de asemenea, să fie menținute prevederile legislative care stimulează participarea femeilor în politică.

„Toate recomandările vor fi examinate și dezbătute amănunțit în RM și noi ne angajăm să îndeplinim recomandările respective”, a dat asigurări Andrian Candu.

Totodată, el a menționat că experții Comisiei de la Veneția au reiterat că decizia de modificare sau nu a sistemului electoral este dreptul suveran al Republicii Moldova. „Comisia de la Veneția a reiterat suplimentar că decizia de schimbare a sistemului electoral ține de decizia și de alegerea suverană a RM. În câteva locuri în recomandările Comisiei de la Veneția este remarcat acest fapt. Chiar și în cadrul ședinței plenare a ședinței de la Veneția, mai mulți membri au reiterat că Comisia nu poate impune o țară să aibă un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandări”, a spus Candu.

Parlamentul va ține cont de recomandările Comisiei, dar se va conduce și de voința majorității cetățenilor, care vor modificarea sistemul electoral și, respectiv, a clasei politice. „Noi considerăm că în RM există o largă majoritate care vrea schimbarea sistemului electoral o spun sondajele, sunt cele peste 850 de mii de semnături, 2/3 din primari au semnat pentru schimbare, majoritatea partidelor extraparlamentare, societatea civilă și o majoritate covârșitoare în parlament își dorește schimbarea”, a arătat Andrian Candu.

De asemenea, șeful Legislativului a remarcat că nu există condiții ce țin de modificarea sistemului electoral nici din partea Bruxelles-ului. „Anul trecut cetățeanul a primit dreptul de a-și vota președintele. Noi vrem să-i oferim încă un drept suplimentar să-și aleagă deputatul care îl va reprezenta cel mai bine. Nu poate să existe unitate și considerăm că nici UE nu va condiționa schimbarea sistemului în cooperarea cu RM. Dacă UE va spune că nu va coopera ar însemna o imixtiune internă și ignorarea opinia a peste 60% . acest l.ucru nu va fi pentru că în UE are alte reguli și construcții.

Comentarii: 0  
 
TAGURI