Candu, despre polarizarea pe tema schimbării sistemului electoral: Polarizare și lipsa de consens în societate am avut și când am ratificat Acordul de Asociere cu UE, dar nu ne-am împiedicat în asta
19 Iunie 2017 16:11
În contextul avizului Comisiei de la Veneția, unde există un punct referitor la polarizare şi consens, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a publicat un articol pe blogul său în care analizează acest aspect, inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova.  Candu arată că ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante, nu doar pe cel privind schimbarea sistemului electoral, iar semnarea Acordului de Asociere, de exemplu, tot s-a făcut în lipsa unui consens larg în societate și Parlament. 

„Polarizare este şi când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Apropo, acum trei ani, când Republica Moldova a făcut cel mai important pas pentru viitorul său – semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament. 48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE.  Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”, a scris Candu. 

Candu amintește că în ciuda presiunilor opoziţiei şi a oamenilor care nu-şi doreau schimbarea vectorului ţării, atunci, s-a ţinut cont de dorinţa majorităţii şi ne-am asumat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE care, la fel ca şi schimbarea sistemului electoral pe care guvernarea dorește  s-o facem acum, a avut un impact puternic asupra transformării Republicii Moldova. Totodată, Candu mai subliniază că diferenţa între atunci şi acum este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covârşitoare atât în legislativ, cât şi în societate, proiectul fiind votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral.

„La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice. Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept. Republica Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană.  Oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar schimbarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens”, a mai adăugat Candu. 

Speakerul a mai spus că în avizul Comisiei de la Veneţia publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care autoritțile vor ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl va vota în lectura finala. “Vom reveni cu comentarii publice şi soluţii pentru aceste recomandări. Urmează o perioadă plină, în care vom avea discuţii atât pe intern cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani, libertatea de a alege direct deputaţii”, a încheiat Candu.

Comentarii: 0  
 
TAGURI