În Moldova ar putea apărea bancnote din polimer
7 August 2017 12:00
Treptat în Moldova ar putea fi introduse  bancnote din polimer, folosite cu succes în România vecină, Elveția, Marea Britanie și alte țări.

Acest lucru a fost anunțat de către președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, menționînd că după introducerea planificată în circulație a monedelor de 1 și 2 lei BNM ar putea examina ideea privind modernizarea banilor de hîrtie moldovenești și introducerea unor bancnote polimerice care sînt mai durabile și mai sigure, relatează NOI.md.

Totodată, șeful BNM nu exclude înlocuirea completă a designului bancnotelor pe care, în viitor, ar putea apărea nu numai marele domnitor Ștefan Cel Mare, dar și alte personalități notorii.

Sergiu Cioclea a menționat că în cadrul discuțiilor privind introducerea noilor monede de 1 și 2 lei multe persoane s-au pronunțat pentru introducerea bancnotelor din polimer. Șeful Băncii Naționale a declarat că această bancnotă este mult mai scumpă decît un leu, însă mulți experți și cetățeni au solicitat introducerea unor astfel de bancnote, care sînt mai durabile și de calitate mai înaltă, spre deosebire de cel utilizate în prezent, care se uzează rapid. Șeful BNM a specificat, de exemplu, că actuala bancnotă de 1 leu se uzează complet timp de aproximativ 1,5 ani, iar cea de  10 lei – timp de un an.

Sergiu Cioclea a spus că, în cazul în care se va reuși să se realizeze ideea introducerii monedelor de 1 și 2 lei, Banca Națională a Moldovei va examina și posibilitatea punerii în aplicare a proiectului de modernizare de bancnotelor care ar putea fi implementat timp de 2-3 ani, ținînd cont de necesitatea asigurării unui grad ridicat de siguranță a noilor bancnote din polimer.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI