Australia se alătură SUA în cazul unui atac al Coreei de Nord
11 August 2017 17:00
Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a declarat vineri, în plină escaladare a amenințărilor reciproce între Washington și Phenian, că țara sa va sprijini Statele Unite în eventualitatea unui atac al Coreei de Nord.

„Dacă SUA sînt atacate de Coreea de Nord, atunci vom invoca Tratatul ANZUS. Australia va veni în ajutorul SUA în același fel în care acestea ne-ar ajuta dacă am fi atacați", a spus Turnbull, la postul de radio 3AW.

În privința efectuării unui atac, sprijinul australian "va depinde de circumstanțele și consultările cu aliații noștri", a precizat Turnbull, care a discutat telefonic cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, pe care l-a asigurat de o susținere "solidă ca o stîncă".

Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite au semnat, în 1951, Tratatul de Alianță ANZUS de cooperare în materie de apărare, care a fost invocat ultima dată de guvernul de la Canberra după atentatele din 11 septembrie 2001 comise de Al Qaida în SUA.

Regimul de la Phenian a precizat în această săptămînă că pregătește un plan pentru lansarea unor rachete în apropierea insulei Guam, insulă din Pacific care găzduiește o bază strategică navală americană.

Donald Trump a spus că SUA sînt pregătite să răspundă Coreei de Nord cu "foc și furie" iar joi a subliniat că reacția la o agresiune contra insulei Guam va fi de o magnitudine nemaiîntîlnită.

Președintele american a anunțat o creștere a cheltuielilor pentru sisteme antirachetă în urma tensiunilor cu Phenianul, care, conform serviciilor de informații ale SUA, ar putea deține deja o ogivă nucleară miniaturizată ce poate fi montată pe o rachetă intercontinentală.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI