Erdogan boicotează ambasadorul Statelor Unite
11 Octombrie 2017 08:00
Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan.  

Aceasta situația, potrivit lui, se va continua în condițiile în care relațiile dintre Ankara și Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă. "Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugînd că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmînd să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan.

Relațiile dintre Turcia și SUA, două țări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru "spionaj", săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiția turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA și pe care Ankara îl consideră eminența cenușie a puciului eșuat din 15 iulie 2016.

Ca reacție la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunțat duminică suspendarea majorității serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

"Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie inițiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l mențină în funcție niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: 'Cine te-a autorizat să strici relațiile dintre Turcia și SUA?'", a declarat Erdogan, relatează Agerpres.

 

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI