Trei instituții importante în stat vor rămâne fără conducere
12 Octombrie 2017 13:00
Mandatul directorilor Centrului Național Anticorupție (CNA), a Serviciului de Informare și Securitate (SIS), precum și a Autorității Naționale de Integritate (ANI) vor expira pe data de 25 octombrie curent, relatează Democracy.md.

Conform legii cu privire la funcționarea CNA, directorul Centrului este numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, scrie realitatea.md.

În cazul, numirii unui nou director al SIS legea prevede ca acesta să fie numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de cinci ani.

Ce ține de președintele ANI, acesta este numit în funcții de șeful statului la propunerea Consiliului de Integritate, conform legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate din 2016. Durata mandatului președintelui este la fel de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat nou. Președintele este ales în bază de concurs anunțat cu 30 de zile înainte de data desfășurării concursului.

Directorii celor trei instituții au fost numiți în funcție la data de 25 octombrie, 2012. În prezent, director al CNA este Viorel Chetraru, al SIS Mihai Balan, iar al CNI Anatolie Donciu.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI