Parlamentul a spus nu amenzilor pentru comercializarea alcoolului, în cazul tinerilor de până la 21 de ani
12 Octombrie 2017 17:30
Parlamentul nu a acceptat modificările la Codul contravențional, prin care s-a propus ca agenții economici, care vor vinde produse alcoolice tinerilor de până la 21 de ani, să fie amendați.Documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea parlamentarilor. Guvernul, însă, a dat aviz pozitiv proiectului.

Proiectul propunea amenzi de până la cinci mii de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an, în cazul în care comercianții ar fi vândut băuturi alcoolice tinerilor cu vârsta de până la 21 de ani, transmite bizlaw.

Autorii au motivat că, în prezent, legislația face corelare între atingerea vârstei de majorat și posibilitatea de a cumpăra băuturi alcoolice. Cu toate acestea, așa cum indică cercetările sociologice și psihologice, tânărul în vârstă de 18 ani nu este în măsură să ia o decizie informată cu privire la problema consumului de alcool.

Autorii au argumentat că Republica Moldova se află printre țările cu cel mai înalt nivel al consumului de alcool. Astfel, în ultimii ani, în țară, consumul la o persoană cu vârsta de peste 15 ani constituie 18,2 litri pe an.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI