Se renovează scuarul Ghibu. Voluntarii lucrează în pofida opoziției Muzeului de Arte
13 Octombrie 2017 10:30
Grupul de inițiativă pentru amenajarea scuarului Ghibu din Chișinău a început montarea scaunelor și a coșurilor de gunoi în pofida blocajului impus de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Tinerii susțin că legea este de partea lor după ce Consiliul Municipal Chișinău a dat undă verde proiectului lor. De partea cealaltă, administrația Muzeului de Arte, care se opune inițiativei tinerilor, a anunțat că va comenta subiectul mâine, în cadrul unei conferințe de presă.

La prânz, mai mulți voluntari s-au mobilizat și au început curățenia în scuarul Ghibu. Aceștia spun că s-au mobilizat pe internet și că le place că pot contribui la dezvoltarea spațiilor verzi.

„E un spațiu super-fain care chiar merită să fie reabilitat – un spațiu de agrement pentru oamenii care trec prin zona aceasta”.

„Lipsa spațiilor pentru cetățeni, lipsa spațiilor fără mașini, lipsa spațiilor în genere a unor spații amenajate, și da – e un motiv să demonstrezi că-ți pasă și să depui și tu personal aportul”.

„Nu cred că există o motivație în plus decât lucru e o formă de viață”.

Reprezentanții grupului de inițiativă spun că legea le permite să instaleze bănci și coșuri de gunoi și fără certificat de urbanism sau autorizație.

„Acum instalăm bănci și niște coșuri de gunoi pe care, în principiu, le-a făcut direcția comunală. Este funcția lor de bază așa că ei cumva au venit și au pus niște mobilier cu atât mai mult că pentru a instala mobilierul nu e necesar de careva avize”, Andrei Vatamanu, arhitectul proiectului.

Trecătorii salută ideea de a avea bănci în scuarul Onisifor Ghibu.

„Eu mergeam și mă gândeam, vai ce minunăție, fac ceva de genul mini-parc. Perfect. Foarte bine”.

„Trebuie de făcut orașul mai frumos pentru ca oamenii să aibă unde să se odihnească”.

„Da, mă uitam și îmi place ceea ce se face. E plăcut”.

Anterior, Consiliului National al Monumentelor Istorice a respins proiectul de renovare a scuarului Ghibu, înaintat de un grup de tineri. Consiliul ar vrea să transforme scuarul într-un depozit de picturi. Directorul Muzeului de Arte, Tudor Zbîrnea, este plecat într-o deplasare și nu a putut veni cu o reacție. Administrația muzeului ne-a spus că mâine va fi organizată o conferință de presă la acest subiect.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis o scrisoare prin care a solicitat CMC să repună în legalitate decizia din 2015, care prevedea că scuarul Onisifor Ghibu aparține Muzeului Național de Arte.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI