Grădina Botanică a devenit mai verde datorită unui grup de voluntari
23 Octombrie 2017 08:30
Grădina Botanică, distrusă aproape în totalitate de intemperia din aprilie, nu a fost uitată de chişinăuieni.Un grup de voluntari a decis să dedice timpul lor liber unei acţiuni de plantare. Din donaţii acumulate de la agenţi economici sau chiar din resursele proprii - au cumpărat puieţi de meri, mesteceni şi scoruş pe care i-au sădit pe locurile unde altădată se înălţau falnici copacii distruşi de intemperie. 

Conducerea Grădinii susţine că deşi lucrările de reabilitare au început, graţie sprijinului din partea statului şi a donatorilor, la restabilirea speciilor pierdute se va munci încă opt-zece ani, relatează Democracy.md.

Cei mai mulţi voluntari care au participat la înverzirea Grădinii Botanice au procurat materialul săditor cu bani proprii. Aşa a procedat şi Natalia, care împreună cu cei doi copii ai săi a venit să planteze doi copaci.

„Noi îi învăţăm să ocrotească natura în primul rând şi să aibă grijă de locul unde trăiesc ei. Eu cred că este important ca să nu murdărim oraşul şi următorul pas este ca să facem ceva bine”, spune Natalia Bezvoleva, locuitoare a municipiului Chișinău.

Şi ceilalţi voluntari care s-au alăturat acestei acţiuni spun că îşi doresc să contribuie la înfrumuseţarea oraşului.

„M-am născut aici şi toţi împreună trebuie să facem ceva binişor pentru oraş, să fie mai comod, mai conform şi mai verde ca să trăim aici. Dacă fiecare dintre noi ar sădi câte un pom, aerul va fi mai curat, iar parcurile mai luminoase. Vreau să ajut oraşul meu, îmi este interesant să particip la această acţiune de plantare pentru că e prima dată în viaţă când sădesc un pom”, spun voluntarii.

„În acest an avem programate mai multe acţiuni de plantare în parcurile din capitală. Am început cu Grădina Botanică, unde vom sădi 42 de copaci. Am decis să ajutăm parcurile din oraş prin plantarea arborilor, aşa încât să devină mai verzi şi mai frumoase”, spune managera proiectului, Alexandra Rumeanțeva.

După intemperiile din primăvara acestui an, circa 80 la sută din speciile de arbori şi arbuşti de mare valoare ale Grădinii Botanice au fost distruse, între timp fiind depuse eforturi pentru restabilirea acestora.

„Avem susţinerea din partea Guvernului prin diferite activităţi, PNUD Moldova ne-a susţinut financiar pentru a procura material săditor şi l-am adus deja pentru a restabili speciile introduse din diferite regiuni floristice care sunt mai dificile. Dar pentru a restabili în totalitate expoziţiile ne trebuie în jur de opt-zece ani. Am mai plantat şi primăvara devreme specii care încă puteau fi plantate, dar şi acum, pe parcursul acestei toamne, în luna septembrie şi octombrie”, a declarat directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuță.

Amintim că după intemperiile din aprilie, Moldova 1 a desfăşurat o campanie de strângere de fonduri pentru restabilirea Grădinii Botanice, care a suferit pierderi de circa 20 de milioane de dolari. 

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI