FOTO// Monument al domnitorului Dimitrie Cantemir, inaugurat în Rusia
13 Noiembrie 2017 12:00
Un monument al domnitorului Dimitrie Cantemir a fost inaugurat duminică la Moscova. Ceremonia a avut loc în cadrul muzeului-rezervaţie „Ţariţîno”, relatează Democracy.md.

Autorii monumetului sunt maeştrii ruşi, sculptorul Konstantin Konstantinov şi arhitectul Veaceslav Buhaev, transmite independent.md.

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

În 1710 a fost numit la tronul Moldovei, având misiunea de a-l supraveghea pe Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Imperiul Otoman, în schimb a încheiat el însuși un tratat cu Imperiul Rus al lui Petru cel Mare. 

Armata rusă ajutată de moldoveni a suferit o înfrângere categorică din partea turcilor în Bătălia de la Stănilești. În consecință, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții în mijlocul preocupărilor intelectuale.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI