Fostul comisar, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari
15 Decembrie 2017 11:00
Fostul comisar al raionului Briceni, Valeriu Moscalu, este învinuit că a estorcat 237 mii de euro de la un moldovean, care muncea în Franța și căruia i-a promis să-i achiziționeze mai multe hectare de teren arabil, relatează Democracy.MD.

În cadrul unei conferințe de presă, avocatul Iulian Rusanovschi împreună cu victima, Gheorghe Andronic, au comunicat despre faptul că Moscalu a fabricat acte false pentru așa zisele terenuri achiziționate și ar fi luat banii lui Andronic.

În urma unei înțelegeri dintre Moscalu și victimă s-a stabilit, de comun acord, ca fostul comisar să cumpere terenuri arabile, la prețul de 1.000 euro h, iar Andronic să-i transfere banii din Franța. Moscalu urma să primească suma precizată și după aceasta, să-i transmită lui Andronic dovada că terenul a fost procurat pe numele său.

Potrivit avocatului, primele tranzacții au fost respectate, iar ulterior, profitând de încrederea lui Andronic, fostul comisar ar fi pretins transferarea unor noi sume de bani, dar în schimb i-a prezentat acte false. Prejudiciul estimat de către victimă se ridică la 237 mii de euro.

Apărătorul a mai precizat că în urma unei expertize s-a dovedit că actele prezentate de către Moscalu sunt false, iar victima ar fi rămas fără o sumă impunătoare de bani, dar și fără terenuri.

Despre lipsa terenurilor, victima a aflat în anul 2016, atunci când a solicitat informații de la serviciul cadastral.

„I s-a comunicat că dumnealui pe teritoriul Republicii Moldova deține un total de 70 h de pământ și nu 307 h, așa cum ar fi trebuit să rezulte din tranzacțiile avute cu Moscalu Valeriu”, a menționat avocatul.

Din bani estorcați, Moscalu și-ar fi construit un frigider în satul Cupcini, o brutărie și a plantat o livadă în apropierea orașului Edineț.

„În timp ce noi i-am dat bani, el își creștea frigiderul și brutăria. Toată lumea de prin raion se întreba de unde Moscalu, peste noapte, a devenit atât de bogat. Nu ne dădeam seama că pe banii noștri s-a îmbogățit”, a mărturisit Gheorghe Andronic.

În aprilie 2016, pe numele lui Moscalu a fost intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, iar în decembrie 2016, Moscalu a fost scos de sub urmărire penală pe motiv că acest nu ar fi vinovat și a fost acuzat doar de obținerea și folosirea unor documente false.

Totodată, avocatul a comunicat că, procurorul general, Eduard Harunjen a scos acest caz din gestiunea PCCOCS și l-a transmis în gestiunea Procuraturii din Edineț.

Conform declarațiilor, procurorul general ar fi cumătrul lui Valeriu Moscalu și ar fi influențat dosarul acestuia.

Solicitat de CrimeMoldova, Eduard Harunjen a respins acuzațiile și a precizat că nu este cumătru cu Moscalu. Procurorul general a mai specificat că acum nu se poate expune de ce a fost transmis dosarul în gestiunea Procuraturii din Edineț, urmează să se documenteze pe acest subiect, iar ulterior va reveni cu o reacție.

În urma mai multor plângeri, depuse de către avocatul victimei, Curtea de Apel Bălți, în luna noiembrie 2017, a dispus reluarea urmăriri penale în privința fostului comisar.

Atunci când a fost intentat dosarul penal, Moscalu a mers în concediu de paternitate, iar la data de 18 decembrie, acesta ar trebui să revină în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Briceni. Avocatul susține că Moscalu nu ar trebui să se întoarcă la locul de muncă, pentru că ar fi comis numeroase infracțiuni față de mai mulți locuitori ai raionului Briceni și Edineț.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI