Vama a înregistrat încasări record în bugetul de stat pentru anul 2017
5 Ianuarie 2018 08:30
Creșteri ale încasărilor cu circa 3 miliarde lei, reducerea fraudelor vamale, armonizarea legislației vamale naționale, mai mulți beneficiari ai simplificărilor vamale, precum și mai multe proiecte demarate pentru reabilitarea infrastructurii posturilor vamale și modernizarea sistemelor informaționale. Acestea sunt principalele realizări ale Serviciului Vamal în anul 2017, prezentate de către Directorul General, Vitalie Vrabie în cadrul conferinței de presă desfășurate astăzi, relatează Democracy.MD.

Potrivit cifrelor anunțate de către șeful Vămii, pentru anul 2017, Vama înregistrează încasări record la bugetul de stat în valoare de 20 mlrd 373 mln lei, ceea ce constituie o creștere cu cca 3 miliarde lei (+17%) mai mult față de anul 2016.

Reducerea incidenței fraudelor asociate domeniului vamal este confirmată de datele statistice deținute, conform cărora, în perioada de referință, valoarea mărfurilor reținute pe cauzele contravenționale și penale a constituit 70 249 435 lei, în creștere cu 60% comparativ cu valorile înregistrate în anul 2016.

„Fenomenul traficului ilicit cu țigarete, la fel, se află într-un continuu declin, datorită aplicării complexe a instrumentelor antifraudă precum analiza de risc, informațiile operative, controlul chinologic și scanarea. La acest capitol, datele pentru anul 2017 arată o creștere a numărului de țigarete reținute cu circa 30%, fiind depistate în total 5,6 milioane țigarete, comparativ cu 4,4 milioane, reținute pe parcursul anului 2016”, a explicat Directorul General al Vămii.

„Totuși, concomitent, cu măsurile de securizare întreprinse, suntem preocupați și de componentele de fluidizare și simplificare a procedurilor. Iar anul 2017 a dat startul mai multor proiecte de amploare ce vizează atât reabilitarea infrastructurii posturilor vamale, cât și modernizarea sistemelor informaționale din gestiune. Un alt element de accelerare a traficului transfrontalier se referă la controlul comun, practică pe care sperăm să o replicăm în cât mai multe puncte de trecere, astfel încât cei care traversează frontiera să fie supuși unui singur filtru de control”, a subliniat în continuarea celor expuse Vitalie Vrabie. El a mai precizat că autoritatea vamală va continua să vină în susținerea mediului de afaceri prin optimizarea procedurilor vamale, menționând, în acest context, modificările operate în vederea simplificării procedurii de obținere a autorizațiilor AEO, PVD și Exportator Aprobat.

Tot în anul 2017, autoritatea vamală a avansat semnificativ în demersurile de armonizare a legislației vamale cu acquis-ul comunitar, prin promovarea unei noi Legi privind Serviciul Vamal, dar și a unui nou Cod Vamal.

Vitalie Vrabie a mai menționat că, pentru a asigura eficiența organului vamal, instituția va continua să pună accent pe perfecționarea profesională a angajaților vamali, precum și pe promovarea unui comportament integru.

 

Comentarii: 3  
Efim 5 Ianuarie 2018 10:31
0 (0)
Si trebuie de mentionat ca majorarea de venituri la vama s-au produs in pofida faptului ca importul n-a crescut. Deci doar s-a exclusla maxim coruptia.
Alexei 5 Ianuarie 2018 10:33
0 (0)
Facilitarea traficul transfrontalier de mărfuri și simplificarea procedurilor de vămuire, demiterea funcționarilor corupți, toate acestea au și dus la această creștere de 17%.
ssssssssssss 5 Ianuarie 2018 15:10
0 (0)
Bravo !!!
 
TAGURI