Banca de Economii la un pas de faliment, cauzat de Bodiu și Filat
30 Ianuarie 2013 19:35
5529 0 Democracy cu referire la Hotnews
  Banca de Economii e la un pas de faliment și riscă să fie vîndută la un preț mic , după  ce aceasta a fost „furată” în ultimele luni cu 1,5 miliarde de  lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, analistul Victor Gurău, consilier municipal din partea comuniştilor 

Banca de Economii e la un pas de faliment și riscă să fie vîndută la un preț mic , după  ce aceasta a fost „furată” în ultimele luni cu 1,5 miliarde de  lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, analistul Victor Gurău, consilier municipal din partea comuniştilor.

Victor Gurău consideră că starea de faliment a fost creată intenționat de catre Victor Bodiu, un apropiat al premierului Filat, care a preluat de cîteva luni conducerea băncii, pentru a fi spălați bani , dar şi pentru a reduce credibilitatea băncii, ca mai apoi să poată fi cumpărată la un preţ derizoriu. Totodată, ziarul „Adevărul” a scris că banca a înregistrat pierderi de peste 300 de milioane de lei, în timp ce Filat şi Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă au dat asigurări că aceasta nu este supusă niciunui risc

Drept dovadă celor spuse, Gurău a prezentat o informație care ar fi fost preluată dintr-un proiect de raport al Fondului Monetar Internaţional în care se atestă situaţia gravă de la Banca de Economii şi riscă să dea faliment, dacă în decurs de două luni nu-i vor fi acordate aproape 600 de milioane de lei. De asemenea, FMI atenţionează că „o prăbuşire şi lichidare dezogranizată va avea efect major asupra pensionarilor şi va contamina deponenţii altor bănci, şi se va răsfânge negativ asupra situaţiei financiare”, potrivit lui Gurău.

El a mai declarat că „furtul” de aproximativ 1,5 miliarde de lei (ceea ce reprezintă aproape 10% din bugetul pentru 2013) ar fi fost făcut în special prin intermediul creditelor neperfomante acordate în ultimele luni, dintre care, potrivit unor date, 300 de milioane de lei ar fi fost transferate unor firme off shore.

Gajurile nu vor putea acoperi nici pe departe creditele acordate.  Creditele nu pot fi effectuate fără consiliul de administrație al bancii, schimbat în vara anului 2012. Gurău și-a pus  întrebarea „Cum s-a putut ajunge la stare de  faliment, in doar 4 luni, dacă pentru celelalte 9 luni, Banca a  avut venituri de 38 milioane? Ce  ocupații a avut administrația Băncii? De ce Banca Națională nu a sesizat acest lucru? ”

Democracy  reamintește că la momentul actual, Banca de Economii este singura instituție bancară cu capital majoritar de stat și are peste 63 de mii de  deponenți, dintre care  o mare parte din ei sunt pensionari.

Comentarii: 0  
 
TAGURI