VIDEO // La Edineț a fost inaugurat un nou post SMURD: Mai mulţi salvatori vor putea acorda primul ajutor persoanelor aflate în pericol
9 Septembrie 2016 15:30
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI a inaugurat astăzi la Edineț un post al Serviciului Mobil Reanimare și Descarcerare, transmite Democracy.MD.


Treisprezece paramedici vor acorda primul ajutor calificat în caz de urgență persoanelor care se vor afla în dificultate.

Deschiderea stației SMURD a fost posibilă după ce salvatori, pompieri, dar și asistenți medicali au fost instruiți pe parcursul a cinci săptămîni de formatori ai Serviciului Situații Excepționale.

Paramedicii vor interveni pentru a ajuta oamenii  în urma accidentelor rutiere,  în cazuri de traumatism, dar și în situații de  stop cardiac.

Din echipajul SMURD vor face parte trei paramedici, dintre care doi salvatori și un asistent medical. Aceștia vor lucra în ture de 24 de ore pentru a putea interveni la necesitate.

Conform informațiilor operative, de serviciile SMURD  pot beneficia peste 250 mii de oameni din nordul țării, raza de intervenție a echipajului din Edineț fiind la o distanță de 15-20 km de această localitatea.

Pentru a solicita echipajul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare în situații de urgență oamenii pot apela serviciile 901, 902  sau 903, iar operatorii Dispeceratului Integrat Nord vor verifica necesitatea intervenției paramedicilor.

Pînă în prezent, în țara noastră Servicii Mobile Reanimare și Descarcerare au fost deschise la Bălți și Cahul, la sfîrșitul anului 2014. Serviciul Situații Excepționale mai planifică să inaugureze  în scurt timp un astfel de serviciu la Comrat, dar și în alte localități din țară.

De la apariția SMURD în Republica Moldova peste 8000 de oameni au beneficiat de primul ajutor calificat în situații de risc.

Comentarii: 0  
 
TAGURI