Realitatea virtuală, folosită pe masa de operaţie
6 Noiembrie 2017 19:00
Realitatea virtuală este o tehnologie creată, în primul rând, pe post de distracţie. Un chirurg din Mexic însă s-a gândit să o folosească în scopuri medicinale. Doctorul foloseşte ochelarii VR în calitate de anestetic pe masa de operaţie.

Chirurgul José Vazquez îşi face munca în Malinaltepec, un sătuc montan, aflat la 12 ore distanţă de capitala Mexicului.Spitalul provincial în care activează medicul este foarte modest, aşa că specialistul este pus în situaţia de a improviza. El a decis să înlocuiască anestezia generală cu cea locală, care este mult mai ieftină, amplificând efectul ei cu cel pe care îl are asupra creierului realitatea virtuală.

"Pe care o alegi? Pe cea cu parcul?"

"Se îmbracă ochelarii pentru realitate virtuală, se ajustează pe capul pacientului, şi este inclus sistemul, care în zilele noastre funcţionează în baza unui smartphone", a spus chirurgul, Jose Luis Mosso Vasquez.

Medicul a utilizat tehnologia VR deja în 12 intervenţii chirurgicale de extirpare a tumorilor beligne şi a chisturilor. Deşi pare a fi o metodă sadică, pacienţii spun că datorită filmelor vizionate, practic, nu au simţit durere.

"Pe durata intervenţiei m-am uitat la peisaje, plante, munţi şi natură. Eram relaxat, distrat de la procedură şi când colo, operaţia a luat sfârşit".

"Nu am simţit durere, doar nişte înţepături uşoare".

Experienţa lui José Vazquez arată că ochelarii de realitate virtuală sunt capabili să reducă durerea în jumătate. Reducerea costurilor unei intervenţii chirurgicale înseamnă că mai mulţi oamenii din medii social vulnerabile vor avea acces la proceduri, care le pot salva viaţa.

"Aceşti pacienţi vor avea o rată de supravieţuire mai mare, o calitate a vieţii mai bună", a adăugat chirurgul, Jose Luis Mosso Vasquez.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI