Certificate GlobalGAP: Agricultorii vor vinde producția în UE
14 Decembrie 2017 09:30
Opt producători agricoli au primit certificate GlobalGAP, care le confirmă că respectă toate standardele internaţionale în procesul de producere a fructelor şi legumelor, relatează Democracy.MD.

Fermierii au implementat peste 200 de cerințe, iar certificatele obţinute le va permite să-şi vândă producţia pe piaţa din Uniunea Europeană. Condiţiile nu sunt atât de greu de implementat, întrucât legislaţia din Republica Moldova cuprinde mai mult de 75 la sută din prevederile GlobalGAP, informează Publika. 

Victor Scutaru din raionul Edineţ este printre primii agricultori moldoveni care a fost certificat GlobalGAP. Bărbatul a investit în livadă super intensivă, linie de sortare şi depozit frigorific, iar, în ultimii 10 ani, primeşte certificatul, care îi permite să-şi realizeze merele pe diferite pieţe internaţionale. 

"Anual 2 mii de tone producem de mere, pe care le exportăm, le calibrăm, le pregătim pentru supermarketuri. Putem în orice ţară exporta chiar şi în America şi în Germania", a spus producătorul agricol, Victor Scutaru.

Fermierul spune că, la început, i-a fost greu să se conformeze cerinţelor GlobalGAB, însă după ce s-a convins că doar prin calitate poate obţine succes, a continuat să munceasă la modernizarea afacerii. 

"Nu era calibrat, nu era spălat, era murdar de pe câmp şi marketurile nu cumpărau, dar acum totu-i bine. În primul rând producţie de calitate şi peste tot obligat curăţenie", a spus producătorul agricol, Victor Scutaru.

Din anul 2016 până în prezent, 20 de agricultori moldoveni au fost certificați GlobalGAP, iar astăzi au primit certificate încă opt fermieri.

Printre cei care au obţinut certificatul este şi agricultorul Mihai Ieftodii. Tânărul deţine peste 34 de hectare de livadă de mere şi prune în raionul Soroca, iar până acum a vândut fructele doar intermediarilor. 

"Am făcut analiza apei pentru irigare, analiza solului, apoi am început a face o evidenţă a tuturor lucrărilor, care se efectuează în livadă pentru a putea monitoriza în orice timp. Avem ca scop să exportăm în România", a spus producătorul agricol, Mihai Ieftodii.

Toţi cei opt fermieri au primit gratuit asistenţă tehnică şi instruire în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, finanţat de USAID.

"S-a oferit consultanţă şi suport tehnic pentru elaborarea fiecărei ecrinţe şi cum trebuie de completat aceste formulare, s-au de făcut anumite planuri, anumite analize", a spus spececialistul în cadrul proiectului APM, Andrei Cumpanici.

Certificatul GlobalGAB costă în jur de 2 mii de euro şi este oferit de companiile internaţionale, care monitorizează timp de un an trei aspecte de bază.

"Creșterea unui produs sigur pentru sănătatea consumatorului, protecţia socială a muncitorilor care lucrează în aceste plantaţii şi ferme şi protecţia naturii", a spus directorul companiei de certificate, Segiu Croitoru.

Aceste certificate sunt necesare agricultori nu doar ca să exportul pe pieţele din Uniunea Europeană.

"Producătorii agricoli care cresc fructe şi solicită de la Fondul de Subvenționare în agricultură mai mult de 1 milion de lei sunt obligaţi să deţină certificatul GlobalGAB", a spus viceministrul Agriculturii, Ion Parea.

Potrivit datelor, GlobalGAB este implementat de 1 milion 500 de mii de agricultori din 124 de ţări ale lumii.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI