În Moldova va fi creată o instituție care va examina cazurile de malpraxis
10 Ianuarie 2018 10:00
În contextul scandalului din jurul tinerei care a avortat la maternitate fără supraveghere medicală, autoritățile examinează posibilitatea înființării unei instituții responsabile de gestionarea dosarelor de malpraxis, relatează Democracy.MD.

Declarația a fost făcută ieri de către secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlcă. Noua instituție va fi împuternicită să retragă dreptul de a profesa în calitate de medic.

„Acest lucru se va întîmpla cu titlu imediat, pînă cînd vom avea în Republica Moldova o instituție responsabilă de gestionarea și examinarea cazurilor de erori medicale, de malpraxis, de abateri de la normele de etică și deontologie, instituție care există în foarte multe țări din UE și care se cere a fi prezentă și în RM”, a declarat secretarul de stat.

Potrivit lui, discuțiile pe marginea înființării unei instituții specializate pe investigarea erorilor medicale se tărăgănează pe parcursul mai multor ani.

„Au mai fost discuții la acest subiect, dar au rămas pasive. Această instituție trebuie să fie una independentă față de Ministerul Sănătății, iar investigațiile foarte transparente. Instituția trebuie să considere analiza acestor cazuri, inclusiv pînă la retragerea dreptului de a profesa meseria de medic, cu aplicarea unor sancțiuni disciplinare, contravenționale pe anumite cazuri”, a adăugat Gîlcă.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI