CNA își păstrează izolatorul. Autoritățile au modificat proiectul de lege
15 Ianuarie 2018 08:30
 Ministerul Justiției s-a răzgândit. Centrul Național Anticorupție (CNA) își păstrează izolatorul, relatează Democracy.MD.  

În noua redacție a proiectului prin care se propune decriminalizarea mediului de afaceri nu se mai regăsește prevederea prin care se propunea, în varianta inițială, excluderea, din Legea cu privire la CNA, a normei în care se stipulează că în exercitarea atribuţiilor şi obligaţiilor, Centrul are dreptul să dispună de izolator de urmărire penală în condiţiile legii, scrie Bizlaw.md.

Proiectul prevede, însă, completarea listei criteriilor în baza cărora are loc atestarea     colaboratorilor Centrului. Astfel, pe lângă regulile impuse până acum se va ține cont și de ”impactul acţiunilor sale, în timpul exercitării atribuţiilor, asupra drepturilor și libertăților persoanelor, în vederea atingerii unei eficiențe maxime și a micșorării constante a impactului negativ asupra acestora”.

Potrivit legii, atestarea colaboratorilor Centrului se efectuează în scopul evaluării performanţelor profesionale ale acestora prin determinarea nivelului de realizare a obiectivelor trasate, de manifestare a abilităţilor profesionale, în scopul sporirii calităţii şi a eficienţei muncii prestate, prin determinarea responsabilităţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu în vederea aprecierii rezultatelor obţinute, a corespunderii cu funcţia deţinută şi a identificării necesităţilor de dezvoltare profesională şi de promovare.

Anterior, CNA a declarat că, în cazul în care nu va avea pârghii de administrare și monitorizare a respectării cadrului legal în ceea ce privește modul de organizare și desfășurare a activității izolatorului de urmărire penală, există riscul comiterii manifestărilor de corupție. De asemenea, ar putea exista riscul de scurgeri de informații, precum și alte acțiuni ilegale din partea persoanelor cointeresate, în special a celor cu statut de bănuit sau învinuit.

Totodată, excluderea acestui drept va impune în mod inevitabil cheltuieli suplimentare din bugetul de stat pentru asigurarea efectuării măsurilor speciale de asigurare a transportului persoanelor reținute de la izolator la organul de urmărire penală/Procuratura Anticorupție/instanțe de judecată.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI