Investițiile făcute în R. Moldova au crescut cu 1,3% în anul 2017. Vezi în ce s-a investit cel mai mult
6 Martie 2018 13:05
Activitatea investițională în Republica Moldova, în anul 2017, a crescut cu 1,3%, față de anul 2016, atingând valoarea de 21 de miliarde de lei (circa un miliard de euro).

Majorarea volumului de investiții a fost determinată de restabilirea finanțărilor proiectelor investiționale ale statului, datorată deblocării asistenței externe și creșterii veniturilor publice, precum și apariției premiselor pentru relansarea creditării economiei naționale, relevă serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

După tipurile de active, în anul 2017, creșteri esențiale au fost înregistrate în cazul investițiilor în construcții inginerești – cu 25%, mașini și utilaje – cu 9%, programe informatice – cu 18% și în active biologice imobilizate (fitotehnie și zootehnie) – cu 8%.

Din bugetul de stat au fost alocate, pentru proiecte investiționale, circa 1,4 miliarde de lei, cu 27% mai mult comparativ cu anul 2016. Și din bugetele administrativ-teritoriale s-au alocat cu 33% mai mulți bani, ceea ce a constituit circa 1,3 miliarde de lei. În special, au fost în creștere cu 25% investițiile în construcții inginerești (străzi, drumuri, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, sisteme de irigație etc.) și cu 26% - în clădiri nerezidențiale. Comparativ cu anul 2016, anul trecut s-a remarcat o creștere a investițiilor din mijloacele financiare ale fondului rutier cu 67% și ale fondului ecologic cu 13%.

Sectorul construcțiilor pare să se fi revigorat după trei ani de recesiune. În  anul 2017,  întreprinderile cu genul principal de activitate „Construcții” au efectuat în antrepriză lucrări în valoare de 9 miliarde de lei sau cu 2,3% mai mult față de volumul înregistrat în 2016.

Procurarea utilajului, a mașinilor, instalațiilor de transmisie a asimilat circa 7 miliarde de lei (33%) din volumul total al investițiilor. Cea mai mare parte a mijloacelor financiare în utilaje au fost investite de către sectorul privat (circa 75%), ceea ce demonstrează că agenții economici se orientează spre retehnologizarea proceselor de producție, fapt stimulat și de necesitatea alinierii calității produselor moldovenești la cerințele piețelor externe, pentru a beneficia de oportunitățile oferite de Acordul de Asociere/DCFTA cu Uniunea Europeană

Comentarii: 0  
 
TAGURI