Guvernul a aprobat proiectul de lege privind avertizorii de integritate
12 Martie 2018 15:30
Lupta cu ilegalitățile comise de angajații instituțiilor publice și private trece la un nou nivel. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind avertizorii de integritate. Conceptul prevede încurajarea angajaților să denunțe ilegalitățile comise în cadrul instituției în care activează, dar și modalitățile de protejare a denunțătorilor împotriva actelor de răzbunare.

„Proiectul de lege stabilește modalitatea de sesizare a practicilor ilegale din cadrul entităţilor publice şi private, procedura de examinare a acestora, drepturile avertizorilor de integritate şi măsurile de protecţie a lor, obligaţiile angajatorilor, competenţele autorităţilor responsabile de examinarea unor asemenea dezvăluiri şi ale celor de protecţie a avertizorilor de integritate”, se spune în comunicatul de presă emis de către Guvern.

Potrivit autorilor documentului, legea vine să sporească denunțarea practicilor ilegale și altor dezvăluiri de ordin public prin promovarea unui climat de integritate în sectorul public și privat, prin asigurarea protecției adecvate a avertizorilor de integritate împotriva răzbunării, dar și prin prevenirea și sancţionarea răzbunărilor împotriva avertizorilor de integritate.

Documentul a fost  elaborat  în  vederea realizării  Strategiei naţionale de integritate  şi anticorupţie pentru anii 2017-2020, precum și pentru armonizarea cadrului legislativ al Republicii Moldova cu standardele internaţionale în domeniu.

Comentarii: 0  
 
TAGURI