CEC a decis: Drept de a iniția referendum legislativ îl are numai Parlamentul. Referendum de anulare a votului mixt nu va fi
12 Martie 2018 18:22
Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a votului mixt. Președintele CEC, Alina Russu, a explicat decizia instituției prin faptul că intenția grupului contravine legislației și precizărilor Curții Constituționale, care prevede că un referendum legislativ poate fi inițiat doar de către Parlament.

Magistrații Curții au constatat că Parlamentul este singurul organ reprezentativ suprem și unica autoritate abilitată cu dreptul de a iniția un plebiscit de modificare a legislației. CEC a solicitat și opinia Legislativului în acest sens, iar  Comisia juridică pentru numiri și imunități a precizat, cu referire tot la autoritatea Curții Constituționale, că doar Parlamentul are dreptul de a reglementa prin lege organică sistemul electoral.

De asemenea, ca și în primul caz, membrii CEC au făcut referire la bunele practici de organizare a procesului electoral, recomandate de Comisia de la Veneția, modificarea legislației electorale nu poate fi făcută la mai puțin de un an până la alegeri. Asta în condițiile în care alegerile parlamentare trebuie să fie organizate la sfârșitul anului curent.

Pe durata ședinței, reprezentanții grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului anti-mixt au avut un comportament agresiv și ofensator. Aceștia au fost somați în repetate rânduri de președintele, dar și alți membri ai CEC să dea dovadă de un comportament civilizat.

Comentarii: 2  
Anton 12 Martie 2018 19:07
0 (0)
opozitionarii cauta sa-si faca campanie electorala pe bani publici, nimic mai mult! cel mai nasol ca chiar Valeriu Pasa doreste acest referendum cu 2 ani in urma striga in gura mare ca oamenii trebuie sa-si aleaga singuri deputatii!!!
Ian 12 Martie 2018 19:08
0 (0)
Bravo CEC
 
TAGURI