Polonia: Legea care a declanșat un scandal internațional
23 Martie 2018 13:05
Procurorul general al Poloniei a considerat joi ca parţial neconstituţională controversata lege a Holocaustului, menită să apare imaginea Poloniei în străinătate, dar care a provocat tensiuni aprinse cu Israel, SUA şi Ucraina, transmite AFP.

Legea, intrată în vigoare la începutul lunii martie, prevede până la 3 ani de închisoare pentru persoanele care vor atribui 'responsabilitatea sau co-responsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de Al Treilea Reich german'.

Opinia procurorului general Zbigniew Ziobro creează o surpriză, pentru că acesta este în acelaşi timp ministru al justiţiei, ale cărui servicii se află la originea legii respective, scrie stiripesurse.ro.

Într-un aviz publicat pe site-ul Tribunalului Constituţional, parchetul general consideră că articolul ce prevede urmărirea penală în străinătate a persoanelor care se fac vinovate de faptele enunţate este neconstituţională şi ineficientă, putând avea 'efecte contrare celor căutate' şi, în final, 'să submineze autoritatea statului polonez', fiind contrară Constituţiei, care interzice o 'ingerinţă excesivă'.

Comentarii: 0  
 
TAGURI