17 aprilie - Ziua internațională a Hemofiliei
17 Aprilie 2018 09:35
În lume există 6,9 milioane de oameni, care suferă de o tulburare de sângerare, iar 75% dintre aceştia nu cunosc că suferă de această boală, de aceea Federaţia Internațională a Hemofiliei a ales pentru acest an sloganul „Împărtășindu-ne cunoștințele devenim mai puternici”, pentru a creşte gradul de conştientizare, oferind posibilitatea unei diagnosticări şi accesul la tratament pentru persoanele afectate de hemofilie.

Hemofilia este o boală ereditară, legată de o anomalie genetică, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Bolnavii sângerează cu uşurinţă, anormal, iar aceste sângerări pot să nu se oprească și pot avea un impact dramatic asupra sănătăţii, de la traume la nivelul articulaţiei, până la decese premature. Hemofilia nu se vindecă, dar se poate trata, aceasta este o afecţiune congenitală, care se moşteneşte în special în rândul băieţilor, transmisă de mamă acestora.

În Republica Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 de copii. Pacienții maturi se tratează la Institutul Oncologic, în Departamentul Hematologie, iar copiii la Institutul Mamei și Copilului.

Tratamentul specific necesar acestor pacienți: factorii de coagulare ( VIII și IX), se oferă gratuit, fiind achiziționat din sursele centralizate, datorită căruia, persoanele care suferă de hemofilie în formă gravă pot duce o viaţă aproape normală.

Comentarii: 0  
 
TAGURI