Adio, carnete de muncă. Acestea vor fi eliberate salariaților până la sfârșitul anului
11 Mai 2018 13:00
În contextul retragerii din circulație a carnetelor de muncă, din ianuarie 2019, Guvernul a aprobat o decizie care prevede eliberarea acestora salariaților, sub semnătură, până la 28 decembrie 2018, transmite IPN.

 

Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea. La perfectarea pensiei de către beneficiari, stagiul de cotizare pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 va fi confirmat prin prezentarea carnetelor de muncă în original sau copie. Din 15 mai 2018, Casa Națională a Asigurărilor Sociale începe a scana datele din carnetele de muncă pentru a completa conturile personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.

 

Informaţia  din carnetele de muncă prezentate de angajator va fi stocată în Registrul de stat al evidenţei individuale a contribuţiilor.

 

Carnetele de muncă constituiau un apanaj al regimului sovietic comunist, pe timpul căruia în acest document era reflectată întreaga activitate a cetățeanului, iar cei care nu munceau puteau fi sancționați în baza Codului penal, „pentru trândăvie”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI