Amânarea gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi inclusiv influențată de manevrele Gazprom-ului
17 Mai 2018 15:00
După o nouă amânare în cazul începerii lucrărilor la gazoductului Ungheni-Chișinău, spre finele verii, chiar luna septembrie, analiștii nu exclud piedici și din partea Gazpromului.

 

Noile amânări au fost anunțate marți de către ministrul Economiei, Chiril Gaburici, după întrevederea avută cu omologul său român, Danuț Andrușca, prezent ieri la Chișinău. Partea română a insistat, marți pentru îndeplinirea tuturor condițiilor necesare din partea Chișinăului.

 

„Nu este un secret faptul că anume rezistența Gazpromului a făcut ca acest proiect, inclusiv interconexiunea Iași-Ungheni a fost finalizată atât de târziu. Pe parcursul a opt ani practic nu s-a reușit să se progreseze pe acest segment. Judecând după realitățile anterioare sigur că putem presupune că Gazpromul ar putea opune rezistență și în prezent”,a declarat Ion Muntean pentru Radio Chișinău.

 

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi o continuare a conductei Iași-Ungheni, inaugurată în 2014. Atunci autoritățile declarau că extensia până la Chișinău urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2016, după care termenul a fost extins până în 2018, iar în prezent se vorbește despre anul 2019 ca termen limită.

 

Într-un interviu recent pentru Radio Chișinău, ambasadorul Daniel Ioniță a avansat termenul de 2020 ca fiind cel mai probabil pentru punerea sa în funcțiune.

 

Segmentul de gazoduct va costa aproximativ 130 de milioane de euro, dintre care 80 de milioane vor reprezenta împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și un grant de 10 milioane din partea Comisiei Europene.

 

Totodată, în 2019 va expirat actuala înțelegere a R. Moldova cu Gazprom, iar lucrările întârziate nu vor putea servi la fel ca marjă de negociere a viitorului contract. Totodată, în 2019, Rusia ar putea sista livrarea de gaze către Europa prin Ucraina, fapt ce ar trebui să îngrijoreze și mai mult autoritățile de la Chișinău.

Comentarii: 0  
 
TAGURI