Rusia, pusă la zid de comunitatea internațională după inaugurarea controversatului Pod al Crimeii
17 Mai 2018 19:00
Statele Unite au „condamnat” marţi inaugurarea de către preşedintele rus, Vladimir Putin, a podului care leagă Crimeea de Rusia, considerat ca o tentativă a Moscovei de a-şi „consolida anexarea ilegală" a acestui teritoriu „care face parte din Ucraina", relatează AFP, citată de Agerpres.

 

„Construcţia podului de către Rusia ne reaminteşte dorinţa persistentă a Rusiei de a ignora legile internaţionale", a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, într-un comunicat.

 

„Ne afirmăm încă o dată ataşamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea. Toate sancţiunile americane legate de anexarea Crimeii, inclusiv cele vizând persoane şi entităţi implicate în şantierul podului, „vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu a retrocedat Ucrainei controlul peninsulei", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

 

Podul, un şantier uriaş şi foarte simbolic, urmărind să reducă izolarea peninsulei anexate de Moscova în 2014, a fost inaugurat marţi de Vladimir Putin la volanul unui camion portocaliu.

 

Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, a acuzat marţi Moscova că a „încălcat dreptul internaţional'' inaugurând Podul Crimeei.

 

„Ocupantul rus continuă să încalce dreptul internaţional'', a afirmat el. „Rusia va plăti scump pentru aceasta. Nu este vorba de bani, ci de justiţie, pentru care luptăm şi care va triumfa”' în cele din urmă, a spus în continuare şeful guvernului ucrainean

Comentarii: 0  
 
TAGURI