La ce trebuie să atragem atenția când contractăm un credit
13 Iunie 2018 10:00
Înainte de a lua decizia de a contracta un credit, se impune evaluarea necesității acestuia, dar și selectarea produsului potrivit. Persoana trebuie să ajusteze cantitativ și temporal graficul de rambursare în concordanță cu veniturile personale. O evaluare neadecvată a creditului și o eventuală îndatorare excesivă poate afecta istoria de credit a debitorului. Atenționările se regăsesc într-o prezentare a Băncii Naționale a Moldovei, făcută în cadrul Zilelor Ușilor Deschise, transmite IPN.

 

Specialiștii atenționează debitorii că este un angajament luat pe mulți ani, care le influențează major viața. Înainte de a solicita orice fel de facilitate de creditare, primul pas recomandat este o analiză serioasă a nevoii de a contracta acel produs. Studierea minuțioasă a contractului de credit înainte de semnare, de asemenea, este esențială.

 

Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral prevederile contractului, fără încheierea unui act adițional. Sunt interzise clauze prin care consumatorul este obligat să păstreze confidențialitatea prevederilor contractuale sau prin care  creditorul poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputației creditorului. Se interzic și clauzele prin care creditorul impune consumătorului un asigurator agreat de creditor sau clauze care prevăd refuzarea încasării ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul.

Comentarii: 0  
 
TAGURI