Ministrul apărării american, Jim Mattis începe astăzi prima sa vizită în China
26 Iunie 2018 13:05
Şeful Pentagonului a declarat jurnaliştilor, care îl însoţesc în turneul său de patru zile în Asia, că doreşte "să ia măsura" ambiţiilor strategice ale Chinei, care a instalat sisteme de armament sofisticat pe insulele artificiale în Marea Chinei de Sud, în sprijinul revendicărilor sale teritoriale.

"Mă duc acolo pentru a obţine direct de la ei o opinie cu privire la relaţiile noastre strategice", a spus Mattis. "Mă duc să port convorbiri", a adăugat el.
El se va deplasa apoi la Seul pentru discuţii cu omologul său sud-coreean Song Young-moo, pentru ca vineri să facă o escală scurtă la Tokyo pentru a se întâlni cu ministrul apărării nipon Itsunori Onodera.
Aceste din urmă două întâlniri au acelaşi obiectiv: să-i asigure pe aliaţii Washingtonului că angajamentul SUA de a-i apăra nu s-a schimbat, în pofida anulării neaşteptate de către preşedintele american Donald Trump a viitoarelor manevre militare comune cu Coreea de Sud, prevăzute pentru sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie.
China este considerată drept "un concurent strategic" de către Washington, a afirmat un oficial american, sub rezerva anonimatului, adăugând că SUA vor încerca să menţină presiunea asupra Beijingului în privinţa militarizării Mării Chinei de Sud. Excluderea Chinei de la manevrele Rimpac ar putea fi "doar un prim pas", a spus el.
Totodată, Mattis speră să obţină de la Beijing angajamentul menţinerii presiunii asupra regimului de la Phenian pentru a-l convinge să renunţe la armele nucleare, după summitul istoric din 12 iunie de la Singapore între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Mattis, care a condiţionat suspendarea manevrelor de rezultate concrete, a confirmat că Statele Unite se aşteaptă ca rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor americani care au dispărut în timpul Războiului Coreei (1950-1953) să fie predate în viitorul apropiat de către Phenian. "Suntem optimişti", a spus el.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI