A zburat spre cer: MApN dă „un ultim onor unui erou” pilotului român decedat în urma accidentului aviatic din România
11 Iulie 2018 14:00
 Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a decis să salveze mulțumea adunată la evenimentul aviatic menționat și nu s-a catapultat pentru a duce avionul MiG 21 Lancer cât mai departe de mulțime și de a nu produce o catastrofă în rândul spectatorilor.

"Piloţii nu mor niciodată! Ei decolează şi nu se mai întorc!" Este mesajul pe care Ministerul Apărării Naţionale l-a postat în memoria lui Florin Rotaru, pilotul care ieri a devenit erou prin sacrificiul suprem.

A refuzat să se catapulteze, pentru a evita o tragedie. O spun şi specialiştii în aviaţie, dar şi martorii care au văzut avionul scăpat de sub control. Primele imagini surprinse înainte de impact arată cum militarul a virat în ultimul moment, la nici 200 de metri de pământ, ca să îşi ducă MIG-ul cât mai departe de miile de oameni care asistau la demonstraţia aviatică, dar şi de Autostrada Soarelui.

Un zbor la câţiva metri de pământ, un viraj brusc şi o explozie devastatoare. Sunt ultimele clipe din viaţa locotenent-comandorulului Florin Rotaru. Şi primele imagini cu impactul de la Baza 86 Aeriană Borcea. Dovada că pilotul a murit ca un erou.

El a mai avut la dispoziţie, dat fiind inaltimea, o secunda, o secundă jumatate. Aceasta secundă putea să o folosească ca să se catapulteze. Pe de altă parte, putea fi folosită să redreseze avionul și să îl scoată din zona publicului. Ceea ce a și facut.

Patru mii de oameni urmăreau showul aviatic de lângă Feteşti. Alte câteva sute treceau în acel moment pe Autostrada Soarelui, aflată în zona bazei aeriene. Pe toţi, ultima manevră a pilotului i-a salvat.

„Totul s-a petrecut în câteva fracţiuni de secundă. Mi s-a părut că a tras un pic de mansă sânga în direcţia lui de mers, publicul fiind în dreapta. După care am văzut o mare, mare explozie.”, a povestit un martor.

Spectatorii care asistau la show-ul aviatic de la baza militară au fost evacuați de urgență.

Colegii pilotului sunt convinşi că acesta nu a făcut nicio greşeală, iar cea mai probabilă cauză a prăbuşirii e o defecţiune a avionului. Pilotul care şi-a pierdut viaţa avea 36 de ani şi peste 400 de ore de zbor la activ. Locotententul comandor Florin Rotaru era căsătorit şi avea doi copii.

Comentarii: 0  
 
TAGURI