Alarmant! Zilnic se înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor. Recomandările Poliției
5 Noiembrie 2018 17:23
Zilnic,  Poliţia înregistrează de la două la cinci  cazuri de dispariţie a  copiilor. De la începutul anului  478 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi,  dintre care 251 de fete și 227 sunt băieți. Ca urmare a activităților întreprinse de polițiști 332 de copii au fost găsiți  în decurs de 24 ore,  89 copii timp de 48 ore și  118 copii au fost găsiți  peste 48 ore.

Potrivit Democracy,  pentru a evita producerea unor drame, oamenii legii vin cu o serie de recomandări și îndeamnă societatea civilă şi factorii disponibili să contribuie la prevenirea acestora.

 

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

 

În această perioadă, au fost inițiate 23 cauze penale pentru exercitarea necorespunzătoare a obligaţiilor părinteşti, ceea ce  se pedepsește  cu amendă de la v  15000 la 25000  sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 120 de ore.

 

Pentru a evita dispariţia copilului, Poliţia recomandă părinţilor şi persoanelor în grija cărora se află aceştia:

 

Manifestați  interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţil să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său.

 

Fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.

 

Discutați  cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă.

 

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

 

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

 

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!

 

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

 

Dacă adulții vor reacționa agresiv și violent, există riscul ca copilul să fugă din nou.

 

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

 

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat Poliţia, apelând serviciul 112 sau inspectoratele de poliţie teritoriale.

Comentarii: 0  
 
TAGURI