Fiecare doritor poate să treacă „testul” la HIV on-line
30 Noiembrie 2018 17:10
Patru din zece persoane care trăiesc cu HIV raportează experiență de tratamente discriminatorii, cel mai des acestea au forma unor bârfe și insulte. O altă problemă semnalată fiind auto-stigmatizarea, aceasta având forma de atribuire a vinei, sentimente de rușine, scăderea auto-aprecierii dar și tendințe de suicid. Aceste date se conțin în studiul „Indexul Stigma”, realizat la nivel național, transmite democracy.md cu referire la politics.md.

În contextul Zilei Mondiale de combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNAIDS Moldova, A.O „Inițiativa Pozitivă” și Organizația Mondială a Sănătății au lansat astăzi, o campanie socială cu genericul „Te privește! Privește pe fiecare”! „Cunoaște-ti statutul HIV”, cu scopul de a informa societatea asupra necesității testării la HIV, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

Conform datelor statistice la 01 ianuarie 2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Iar cel mai grav este că majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără ca să cunoască despre aceasta, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sînge capilar.

Menționăm că, cercetarea „Indexului Stigma” a fost realizată de către UNAIDS Moldova în parteneriat cu 8 organizații non-guvernamentale active în domeniul HIV. Aceasta a fost realizată în cadrul proiectului „Acțiuni comune pentru fortificarea drepturilor omului în regiunea Transnistreană” implementată de către agențiile ONU, cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI