Un MILION de euro - pentru un grup de savanţi moldoveni. Ce descoperire fabuloasă au făcut cercetătorii
24 Mai 2019 15:15
Un milion de euro a primit grupul de savanţi moldoveni, de la Universitatea Tehnică din Moldova, care a descoperit o substanţă unică în lume, transmite Democracy.MD.

Este vorba despre aerogalnit, materialul care are o proprietate miraculoasă, de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa.

Potrivit academicianului Ion Tighineanu, care a condus echipa de cercetători, banii oferiţi de Uniunea Europeană vor fi folosiţi pentru continuarea cercetărilor în domeniu şi crearea unor concepte de implementare a substanţei.

Aerogalnitul a fost creat de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări. Acum câteva luni, descoperirea a fost recunoscută în întreaga lume. În cadrul unui program de granturi, Comisia Europeană le-a oferit cercetătorilor moldoveni un milion de euro.

"500 de mii de euro, ei vor fi implimentaţi la Chişinău. Vor fi cursuri speciale, şcoli de vară, conferinţe, la care vor participa tinerii, vor veni profesori şi de peste hotare. Alte 500 de mii, ele sunt împărţite între parteneri, dar utilizarea lor, este tot pentru noi", a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Descoperirea savanţilor moldoveni i-a impresionat pe jurnaliştii de la unul dintre cele mai cunoscute portaluri de ştiri din domeniul ştiinţei din lume, Physics World, care, în luna februarie, au realizat un articol despre prorietăţile miraculoase ale acestui material. În prezent, inventatorii moldoveni sunt în căutarea finanţatorilor străini, care vor fi interesaţi să investească în fabricarea diferitor dispozitive de cercetare pe bază de aerogalnit.

Comentarii: 0  
 
TAGURI