Republica Moldova a semnat cu Turcia un acord de liber schimb
11 Septembrie 2014 16:14
2029 0 Inna Juminschi Democracy.MD
Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Turcia a fost semnat joi, la Chişinău. Acordul acoperă peste 9 mii de denumiri de produse care nu vor fi supuse unor taxe şi proceduri de export de către cele două ţări.

Documentul a fost semnat de ministrul Economiei, Andrian Candu, şi omologul său din  Republica Turcia, Nihat Zeybekci.

Obiectivele Acordului vizează promovarea comerţului reciproc, dezvoltarea relaţiilor economice dintre ţări, asigurarea condiţiilor corecte pentru desfăşurarea unei concurenţe loiale în comerţul bilateral, contribuirea la eliminarea barierelor în calea comerţului, precum şi crearea condiţiilor pentru efectuarea investiţiilor, în special pentru dezvoltarea investiţiilor mixte în cele două state.

Potrivit lui Andrian Candu, acordul dintre cele două state va contribui la creșterea economiei moldovenești. 

Ca acordul să intre în vigoare acesta trebuie să fie ratificat de parlamentele celor două ţări.

Turcia intră în Top5 pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti, cu o cifră de peste 60 milioane de dolari SUA, în prima jumătate de an şi este pe locul şapte printre ţările din care Moldova importă mărfuri cu o cifră de 148 milioane de dolari SUA, în primele şase luni ale acestui an, potrivit Biroului Naţional de Statistică

Republica Moldova a semnat mai multe acorduri, precum Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, Acordul de liber schimb în cadrul CSI, Acordul de liber schimb Central-European, acordurile bilaterale cu ţările CSI.

 

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI