ONG-urile de media au condamnat solicitarea lui Năstase de a restricționa accesul jurnaliștilor
15 Iulie 2019 18:15
Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul jurnalistului Deschide.MD, Vadim Ungureanu, la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă care a avut loc duminică, 14 iulie, la sediul IGP, după ce unii jurnaliști, între care și Vadim Ungureanu, i-au adresat lui Andrei Năstase întrebări la care demnitarul a evitat să ofere răspunsuri, informează Democracy.MD cu referire la deschide.md.

„Ne exprimăm dezacordul față de astfel de declarații, venite din partea unui demnitar public. Faptul că o persoană a avut dosar penal nu poate constitui argument de a fi oprit de la o conferință de presă. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Condamnăm asemenea declarații și reamintim ministrului Afacerilor Interne că jurnaliștii au dreptul să obţină şi să difuzeze informaţii, să filmeze, să facă imprimări audiovizuale și să fotografieze. Totodată, Legea privind libertatea de exprimare prevede, în articolul 6 alin. (1), că orice persoană are libertatea de a primi informaţii de interes public prin intermediul mass-mediei.

Solicităm ministrului Afacerilor Interne să nu restricționeze prezența jurnaliștilor la evenimentele organizate de IGP și MAI, astfel încât toți reprezentanții presei să aibă acces egal și liber la informațiile de interes public ale instituției”, se spune în declarația ONG-urilor.

ONG-urile semnatare sunt:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul  „Acces-Info”

Amintim că ieri, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase, fiind deranjat de întrebările reporterului Deschide.MD, a dispus ca acestuia să nu-i mai fie permis accesul la evenimentele publice organizate de Inspectoratul General al Poliției, motivând că ar fi condamnat într-un dosar penal. În acest mod, Andrei Năstase a călcat în picioare prezumția nevinovăției dat fiind faptul că dosarul fabricat în care figurează jurnalistul se află pre rol la Curtea de apel și nu există o sentință definitivă.

După un schimb de replici Andrei Năstase a părăsit sala și a chemat la IGP un echipaj BPRO pentru al scoate pe reporterul nostru din sediul IGP.

Vom reaminti că, în luna iunie 2014, după mai multe anchete care au deranjat Ministerul Afacerilor Interne, condus pe atunci de Dorin Recean, inclusiv deconspirarea operațiunei „fake” cu veninul de viperă în valoare de 5 milioane de euro, reporterul Deschide.MD, Vadim Ungureanu, a fost reținut de angajații DOS, iar la redacție au avut loc percheziții, la domiciliul acestuia din capitală, dar și la casa părintească. Ulterior, Vadim Ungureanu, a fost încarcerat în Penitenciarul Nr.13, cu alți patru deținuți condamnați pentru crime grave, unde timp de 72 de ore a fost supus mai multor măsuri de tortură psihologică, dar și i s-a cerut să deconspire sursele redacției Deschide.MD.

Pe numele său, atunci fost pornit un dosar penal pentru șantaj, în care partea vătămată era interpretul Adrian Ursu, și fugarul șef al Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, Dan Chirița. Ulterior, acuzația a fost schimbată din șantaj, în corupere activă, iar obiectul coruperii este o decizie irevocabilă, document public, a Curții Supreme de Justiție într-un dosar în care era vizat Chiriță. În toamna acetuia an, Judecătoria Chișinău, sediu Centru, după mai bine de 5 ani, a emis o decizie pe acest caz prin care l-a condamnat pe Ungureanu la trei ani de pușcărie cu suspendare și o amendă de 30 000 de lei. La moment dosar se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel după ce jurnalistul a depus recurs, nefiind de acord cu decizia primei instanțe pe care o consideră ilegală, nesusținută cu probe și abuzivă.  Este de menționat că la ședințele de judecată s-a prezentat doar una din părțile vătămate, Adrian Ursu, care a declarat că nu a fost șantajat de Ungureanu, dar și că a fost pus la cale să facă aceste declarații de către angajați ai MAI. Dan Chirița, nu s-a prezentat la ședințe, ultimul fiind fugit din țară, după ce Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe numele său.

Este de menționat că, nu este pentru prima dată când Andrei Năstase atacă jurnaliștii care nu-i sunt comozi. Amintim că pe 20 aprilie când este sărbătorită Ziua presei libere, mai multe ONG-uri au organizat un flashmob în care au afișat un panou cu inamicii presei, printre aceștia sunt mai mulți deputați ai partidului Șor, socialiști, democrați dar și doi membri ai blocului politic ACUM, printre care Andrei Năstase.

Năstase a avut în repetate rânduri un comportament ostil față de unii jurnaliști. Un ultim incident, de acest fel, a avut loc chiar acum o lună, când Năstase a lansat în adresa jurnalistului Vitalie Hadei un atac la persoană și a recurs la etichetări calomnioase. Năstase s-a arătat deranjat de o știre publicată pe Ziarul Național despre bunurile pe care le are trecute în declarația sa de avere.

În alte cazuri liderul PPDA, i-a numit pe jurnaliști „mercenari”, i-a calificat ca fiind „jalnici” și „mici” și i-a avertizat că „vor plăti pentru răul pe care l-au făcut țării”.

Copreședintele blocului ACUM a venit anterior cu acuzații și la portalul de știri Deschide.MD spunând că este ținta fake-news-urilor.

Acesta a adresat în 2017 un denunț, sub forma unei scrisori deschise, către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova. Redacția noastră a aflat atunci despre acel demers de la colegii de breaslă pe mail-urile cărora a fost expediat mesajul respectiv.

Într-un alt caz Andrei Năstase i-a reproșat echipei PRIVESC.EU că s-a transformat „într-o cerşetoare”, pretinzând bani, inclusiv pentru mediatizarea protestelor.

Comentarii: 0  
 
TAGURI