Un mic progres în țara noastră mică: Automatizarea instanțelor de judecată
13 Martie 2015 17:27
2402 0 Inna Juminschi Democracy.MD
De multe ori auzeam de la prieteni sau apropiați că este foarte greu să depui un dosar la judecată, că sistemul judecătoresc este corupt și că procesul de judecată este câștigat de acela care dă mai mulți bani.

Pentru sporirea accesului cetățenilor la justiție și a transparenței proceselor de judecată, a fost lansată o campanie de informare publică referitor la automatizarea instanțelor judecătorești. Campania de informare privind beneficiile automatizării instanțelor de judecată a fost lansată miercuri, 11 martie 2015, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu suportul Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept.

Cred că este un pas foarte important în sistemul nostru judecătoresc și un plus mare pentru cetățenii de rând. Sistemul integrat automatizat al instanțelor de judecată  permite înregistrarea cererii de chemare în judecată, repartizarea aleatorie a dosarelor către judecători, oferă informații cu privire la data și ora ședinței, facilitează urmărirea online a etapelor procesului de judecată pe pagina instante.justice.md. O serie de oportunități în beneficiul cetățenilor.

De asemenea, înregistrarea audio digitală a ședințelor de judecată, devenită obligatorie prin prevederile Codului procesual penal și civil al RM, se anexează la dosar și, la cerere, se eliberează o copie participanților la proces să obțină de pe înregistrarea ședinței, astfel, asigurându-se un grad sporit de transparență a proceselor de judecată.

Sper că v-am luminat un pic și că sistemul judecătoresc din Moldova nu va mai fi atât de corupt. Să fie dreptate în țară!

Comentarii: 0  
 
TAGURI