Opinie// Protestul împotriva creșterii tarifelor, un circ organizat
3 August 2015 15:43
Protestul de săptămâna trecută de pe strada Bulgară din capitală a fost un circ organizat, cel mai probabil, special pentru a se ajunge la evacuarea protestatarilor și a se face gălăgie din asta. Opinia aparține jurnalistului Roman Vladimirov de la ziarul Comsomolscaia Pravda. El avansează câteva argumente în susținerea acestei idei, inclusiv locul și timpul organizării protestului, isteria și provocările din partea organizatorilor, dar și comportamentul lor după acțiunea de protest.

„În general, există sentimentul că această bacanală (n.r. este denumirea alternativă pentru petreceri cu excese) împotriva creșterii tarifelor a fost organizată de dragul evacuării zgomotoase a protestatarilor. Probabil, deloc întâmplător, după "fărădelegile slujitorilor huntei" în rețelele sociale și pe paginile de Facebook ale "tovarășilor revoluționari" au început să apară fotografii în care aceștia sunt destul de mulțumiți, fericiți și beți. Ai făcut o treabă, cum se spune, acum poți să te distrezi !”, a remarcat jurnalistul.

"Mămăligă nu explodează!", "Rușine poporul moldovenesc slab !", "Noi pentru voi murim aici, iar voi nici măcar nu vă mișcați!", a citat autorul articolului remarcile organizatorilor protestului de pe rețelele de socializare. “Poate toți ceilalți pur și simplu sunt deștepți și nu s-au dat la provocație? Cine ar fi protejat oamenii care ar fi fost alungați cu forța s-au reținuți de poliție ? Poliția avea dreptul s-o facă deoarece acțiunea a fost declarată ilegală”, s-a întrebat Vladimirov.

Autorul se întreabă care este sensul să protestezi dacă creșterea tarifelor a fost deja aprobată definitiv. “Rămâne o întrebare de ce organizatorii au așteptat cuminți până când s-a aprobat creșterea, și atunci când nu mai era cale întoarsă, a sărit strigând, "Nu tarifelor noi!", a spus jurnalistul.

Referindu-se la locul desfășurării acțiunii, Vladimirov s-a mai întrebat de ce protestatarii nu au ales să organizeze acțiunea în principala piață din oraș, așa cum s-a produs recent în Armenia sau Bulgaria, sau chiar în fața casei lui Vladimir Filat, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin, ci doar în fața casei lui Vlad Plahotniuc.

În ceea ce privește isteria și provocările din partea organizatorilor, jurnalistul subliniază că după comportamentul de vineri seara a unor participanți, oamenii normali nu aveau ce căuta acolo, iar mulți oameni i-ar fi spus că ar merge dacă nu ar fi Grigore Petrenco. El face referire și la unele păreri care spun că după ce au văzut ce s-a întâmplat atunci când a intervenit poliția, nu vor să se identifice cu anumite persoane din rândul protestatarilor. Ei au menționat comportamentul dezgustător a unor participanți care se avântau teatral și isteric în scutul format din polițiști. „Probabil este parte a spectacolului, însă eu nu vreau să fiu lângă acest show”, este părerea cuiva care spune că din acest motiv nu ar trebui să mire numărul atât de mic de oameni prezenți la protest.

Jurnalistul consideră că atât timp cât opoziția nu se va uni și nu va scoate în centrul capitalei oamenii lor sub aceeași lozincă, acțiunile de protest în “curțile și străzile din spate” se vor îneca cu succes. „Dar poate asta și au vrut să obțină protestatarii pe strada Bulgară din Chișinău ?”, s-a întrebat în încheiere Roman Vladimirov.

Comentarii: 0  
 
TAGURI