Bani aruncaţi aiurea: Sute de copaci sădiţi în fiecare an nu supravieţuiesc
28 Septembrie 2012 11:40
3756 0
Autorităţile din Hînceşti se mândresc în fiecare an cu numeroşii copaci care se sădesc. Numai că, de când au fost sădiţi şi până în prezent, nici unul din ei nu a supravieţuit! Asta, deoarece reprezentanţii primăriei au omis un aspect foarte important – lipsa de îngrijire a acestor terenuri verzi, care sunt uitate din momentul sădirii.

Autorităţile din Hînceşti se mândresc în fiecare an cu numeroşii copaci care se sădesc. Numai că, de când au fost sădiţi şi până în prezent, nici unul din ei nu a supravieţuit! Asta, deoarece reprezentanţii primăriei au omis un aspect foarte important – lipsa de îngrijire a acestor terenuri verzi, care sunt uitate din momentul sădirii.

Cheltuiala anuală pentru sute de arbori sădiţi în locurile publice pe întregul teritoriu al raionului Hînceşti se ridică la aproximativ 24 mii de lei. Banii sunt însă ca şi aruncaţi în vânt atâta vreme cât nu se iau măsuri de îngrijire a spaţiului verde.
Poporul a prins glas şi vorbeşte
Locuitorii raionului Hînceşti sunt nemulţumiţi de faptul că pomii care se sădesc anual sunt lăsaţi să piară. După ce în primăvară au fost plantaţi sute de arbori în oraş, acum aceştia riscă să se usuce. Ca să-i menţină verzi, administraţia publică locală, prin intermediul serviciului de salubrizare, trebuie să toarne zilnic, la rădăcina lor, mii de litri de apă.
Un locuitor al oraşului Hînceşti susţine că, autorităţile sădesc mii de copaci după care uită de ei. “Nu se mai întoarce nimeni la pomul acela care e sădit, nici pe parcursul anului şi nici în perioada anilor următori. Şi în al doilea an iar sădesc şi iarăşi doar se raportează”, a declarat pentru Politik.md Vasilie Plăcintă, preşedintele organizaţiei teritoriale al Partidului Popular din Moldova din raionul Hînceşti.
Potrivit acestuia, nu solul este o problemă pentru că arborii se usucă în toate localităţile în care sunt sădiţi.
„Aici este vorba mai mult despre nepăsare. Se fac şi unele şmecherii, copacii sau plantat sau nu, banii sau pus în buzunar. El a sădit o sută de copaci, pe documente prezintă că a sădit 500, iar comisia care îl verifică spune că s-au uscat. Acesta nu este decât un proces de stoarcere a banilor din bugetele locale”, mai menţionează Vasile Plăcintă.
O situaţie similară am întâlnit şi în Parcul Central al oraşului Hînceşti. Priveliştea este de nedescris, aici pe alocuri poţi vedea arbori rupţi sau uscaţi. Locuitorii oraşului afirmă că aceştia sunt pur şi simplu neîngrijiţi. „Aici vedem trunchiuri de copaci care s-au tăiat cu scopul de a fi sădiţi alţii în loc, dar din cauza neglijenţii aceştia au pierit. Toamna aici am sădit în jur de 200 de copaci”, spun locuitorii.
Primăria Hînceşti se spală pe mâini
Contactat de reporterul Politik.md, primarul de Hînceşti, Alexandru Chiril, dă vina pe oameni.
„Oamenii sunt indiferenţi, lasă animalele să pască în locurile publice şi nu protejează arborii nou sădiţi. De mai multe ori am implicat şi poliţia pentru a proteja spaţiul verde, dar din păcate oamenii legii au rămas indiferenţi şi nu au întreprins nici o măsură”, susţine primarul.
Ministerul mediului nu-şi asumă nici o responsabilitate
Nici colaboratorii Ministerului Mediului nu şi-a asumat vrio responsabilitate la acest capitol. Aceştia susţin că administraţia publică locală poartă răspunderea de îngrijirea spaţiilor verzi din localitatea sa.
„Dacă aleşii locali s-au obligat faţă de cetăţenii din localitatea lor să soluţioneze problema de mediu, înseamnă că ei sunt responsabili. Dar dacă ei nu doresc să-şi exercite atribuţiile, atunci ar trebui să fie sancţionaţi mai dur”, a declarat Vadim Stîngaci, şeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.
Totodată acesta susţine că şi oamenii ar trebui să contribuie direct la protejarea spaţiilor verzi. În cazul în care ei vor fi indiferenţi, atunci nici ministerul şi nici un fel de comisii nu vor evolua la capitolul acesta.
Vadim Stîngaci mai afirmă că Ministerul Mediului şi Inspectoratul Ecologic de Stat întreprind controale pentru a stabili locurile unde au fost şi dacă, plantaţi arborii din suma care a fost repartizată pentru raion. După care inspectorul de mediu verifică reuşita înrădăcinării acestor arbori.
„Dacă arborii nu sunt îngrijiţi, inspecţiile ecologice raionale dau prescripţii autorităţilor publice locale. Pentru început nu se vine cu sancţiuni, dar cu îndrumări pentru a menţine într-o stare satisfăcătoare spaţiile verzi din localitate. În cazul în care, administraţia publică locală nu a întreprins vrio măsuri, atunci se întocmeşte proces verbal şi se transmite pentru examinare la CCCEC”, a mai adăugat şeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.
Chiar dacă cei care ar trebui să poarte o răspundere pentru existenţa acestor arbori, sunt indiferenţi de situaţia creată, oamenii speră să fie găsită o soluţie pentru a păstra mediul în care trăiesc şi se dezvoltă.

De menţionat că, anual pentru Ziua Naţională pentru Înverzirea Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, de către Ministerul mediului, din fondul ecologic naţional se alocă o sumă de circa 1 milion lei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI