SCUZE din partea ambasadorului rus la Varşovia. Vezi pentru care motiv o face
29 Septembrie 2015 10:00
Ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, şi-a retras afirmaţia potrivit căreia Polonia a fost "co-responsabilă" în al Doilea Război Mondial şi şi-a exprimat regretul că nu a fost "suficient de precis" şi a lăsat loc unor "interpretări eronate", scrie AFP. 

Ambasadorul a fost convocat la Ministerul polonez al Afacerilor Externe, pentru a oferi explicaţii legate de afirmaţiile făcute într-un interviu televizat, vinerea trecută. Acesta a susținut că nu a avut intenția să ofenseze națiunea poloneză.

Declaraţiile sale au creat o nouă tensiune în relaţiile ruso-poloneze, deja foarte dificile după anexarea Crimeei şi conflictul ucrainean.

"Regret că nu am fost suficient de precis (...), ceea ce a condus la interpretări eronate legate de co-responsabilitatea în al Doilea Război Mondial", a spus ambasadorul.

Andreev şi-a menţinut însă opinia, bazându-se pe afirmaţiile făcute în luna mai de preşedintele rus Vladimir Puţin, potrivit căreia "politică Poloniei din anii 1930 a condus la catastrofă" din 1939.

Cu toate acestea, el a ţinut să aducă un omagiu rezistenţei poloneze, subliniind în acelaşi timp participarea armatei sovietice la înfrângerea Germaniei naziste şi cerând respect pentru cei "600.000 de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Roşii căzuţi în luptele pentru eliberarea Poloniei".

Varşovia a reacţionat cu indignare la interviul ambasadorului rus. "Afirmaţiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării chestiunea adevărului istoric şi revin la cele mai mincinoase interpretări ale evenimentelor din epoca stalinistă şi comunistă", afirmase Ministerul polonez al Afacerilor Externe într-un comunicat. 

Sursa: hotnews.ro

Comentarii: 0  
 
TAGURI