Presa rusă scrie că în Transnistria sunt pensii mari, preţuri mici şi valută puternică
23 Octombrie 2015 16:30
Un portal informaţional cunoscut din Federaţia Rusă scrie că locuitorii din Transnistria au parte de pensii mai mari, de preţuri mai mici şi de o stabilitate mai mare a valutei decât cei din alte ţări din regiune.

Astfel, presa din stânga Nistrului a preluat un material al publicaţiei on-line „Dni.Ru” în care se aduc argumente pentru a demonstra că nivelul de trai al populaţiei din regiunea transnistreană este mai înalt decât cel al cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului, precum şi din Rusia, Ucraina sau Belarus.

Totodată, publicaţia rusă notează că, deşi criza economică a lovit puternic în populaţia Rusiei, Belarusului, Ucrainei, Republicii Moldova şi a Transnistriei, „guvernul” de la Tiraspol a reuşit să menţină un climat social favorabil.

„În timp ce în ţările vecine, Moldova şi Ucraina, preţurile cresc, în Transnistria nivelul în primul trimestru al anului curent a fost cel mai mic din regiune, constituind 0,5%. În acelaşi timp, preţurile mai multor grupuri de mărfuri au fost chiar în scădere”, scrie „Dni.Ru”.

valoarea pensiei medii în Transnistria este de 122 de dolari, ceea ce este practic de două ori mai mare decât în Ucraina sa Moldova. În pofida faptului că pensionarii primesc lunar cu 30% mai puţin decât suma stabilită, nivelul de trai al acestora rămâne a fi cel mai înalt din regiune. În opinia experţilor, anume această măsură nepopulară a permis menţinerea stabilităţii valutei şi înregistrarea unui nivel mic al inflaţiei”, mai notează sursa.

Totodată, atât administraţia ilegală de la Tiraspol, cât şi experţii susţin că regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică fără precedent, iar „opoziţia” din regiune a declarat că populaţia se revoltă din cauza că li s-a tăiat din pensii şi salarii, iar preţurile pentru serviciile la utilităţi s-au majorat.

Autoproclamata putere din regiune vor organiza pe 29 noiembrie „alegeri parlamentare”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI