Presa lui Filat încearcă „să-i scoată curați” pe Usatîi și Platforma DA
19 Ianuarie 2016 10:21
Ziarul Național, considerat un organ de presă finanțat de Vlad Filat a încercat din răsputeri, dar nu i-a reușit să acopere tenativa de lovitură de stat pe care o pun la cale Renato Usatîi și Platforma DA. Bloggerul Petru Snobila se referă la un interviu al șefului așa-numitei gărzi populare a Platformei DA Anatol Macovei, după ce a fost văzut intrând în oficiul de partid al lui Uisatîi, iar ulterior se lăuda la telefon că acesta va da bani. Ziarul Național a încercat prin acest interviu să-i scoată ”curați” pe Macovei și Usatîi, dar mai multe lucruri nu se potrivesc, după cum remarcă bloggerul.

El amintește că sâmbătă, în timpul protestelor Platfomei DA și Renato Usatîi (întâmplător sau nu la aceeași oră n.red) au apărut imagini și o înregistrare video în care Macovei merge la oficiul lui Usatîi. Ulterior, Macovei este înregistrat în timp ce spunea că Usatîi i-a promis ”ruble”. Usatîi și șeful gărzii populare pregăteau ceva care aduce a lovitură de stat și nu este greu de înțeles pentru ce trebuiau acești bani, având în vedere caracterul radical al Gărzii Populare și dorința primarului de Bălți de a provoca alegeri anticipate cât de curând posibil, potrivit sursei.

Nu au trecut nici 24 de ore și unele instituții de presă au încercat să întoarcă la 180 de grade această istorie. Ziarulnational.md a publicat un amplu material, ce se pretinde investigație jurnalistică, în care a încercat să le ridice mingea la fileu celor doi, doar că nu i-a reușit astfel că au mai rămas multe neclarități.

Macovei recunoaște că s-a întâlnit în ajunul protestelor cu Usatîi (de parcă mai era nevoia de confirmare acestuia având imagini și video) dar au discutat, cică, despre neadmiterea confruntărilor dintre cele două tabere. Însă, după cum remarcă Petru Snobila, există mai multe neconcordanțe în declarațiile acestuia. În primul rând, de ce aceste negocieri trebuiau purtate de un reprezentant al structurilor de forță ale Platformei, dar nu de cineva din liderii politici ai acesteia? În al doilea rând, nu pare straniu că a doua zi coloana de manifestanți conduși de Usatîi a trecut nestingherită prin PMAN, după ce socialiștilor le-a fost refuzată această posibilitate?

Mai există și o altă scăpare în interviul lui Macovei pentru Ziarul Național, cea legată de înregistrarea audio în care vorbește despre bani. Macovei recunoaște că e vocea lui, doar că discuțiile i-ar fi fost montate și că nu ar fi vorbit cu nimeni despre remunerare. Dar în ce context ar fi putut Macovei să vorbească de ruble? Se interesa cumva de cursul valutar? Chiar el crede că cineva nu are ce face și așteaptă ore întregi ca să rostească anumite cuvinte pe care apoi să le monteze?

Concluziile sunt simple: Ziarul Național conștient sau nu a dezinformat societatea, deoarece nu era dificil să-l facă pe Macovei să spună adevărul. Dar jurnaliștii de la această publicație parcă intenționat nu au observat neconcordanțele din declarațiile lui Macovei.Iar asta înseamnă că scopurile lor au fost altele decât de a afla adevărul, absolut diferite, concluzionează Petru Snobila.

Comentarii: 0  
 
TAGURI