Bălțenii nu au primar
27 Ianuarie 2016 19:47
Bălțenii nu au primar. Deloc. A fost ales un cetățean în vara anului trecut, dar în cele 8 luni ale anului nu s-a întîmplat mai nimic pentru dezvoltarea orașului. Să înțelegem, el nici nu a promis tare multe. Toată campania a fost un concert continuu, cu Stas Mihailov în antract. Dar totuși cîte ceva a promis.

Prima acțiune cu impact real asupra vieții orașului a fost scoaterea unei rute de troleibuz. Concertele cu Stas Mihailov și amenajarea spațiilor pentru Crăciun și Anul Nou nu le vom considera — ele au fost făcute din banii personali și au scop exclusiv politic, pre-electoral. Auditurile la întreprinderile municipale, deocamdată, nu au dat niciun rezultat, cu excepția înlocuirii oamenilor comuniștilor cu oamenii lui Usatîi.

Consiliul Municipal, controlat de „Partidul Nostru”, pe 21 decembrie, a luat decizia să închidă ruta nr. 4 de troleibuz. Motivarea este că această rută nu este rentabilă. Să analizăm.

Ruta 4 leagă cartierul „Dacia” de „Centru” și „Autogara”. Cartierul Dacia este cel mai dens populat cartier din Bălți. Roșu — ruta 4 de troleibuz.

În interiorul cercului albastru locuiește 1/4 din toată populația orașului (după datele din listele electorale). În cercul verde sunt cam 40% din spațiile comerciale, aproape 60% din spațiile de agrement și apoape 100% din clădirile adimistrative ale orașului (Primăria, Judecătoria, Curtea de Apel, Oficiul stării civile, oficiul Registru etc.) În interiorul cercului roșu mai locuiesc aproximativ 10% din populație, este amplasată singura autogară și în apropiere se află zona hipermarket-urilor și centrelor comerciale (Metro, Bomba etc.). Tot pe această linie se află Spitalul Municipal, inclusiv subdiviziunea de pediatrie, și Centrul Consultativ.

Primăria spune că această rută este nerentabilă.

Ar putea fi, cu această rută se suprapun alte cîteva rute de transport public: rutierele 8,18 și autobuzul 25. Dacă să-i credem pe funcționarii de la Primărie, atunci și ele trebuie să fie nerentabile sau, cel puțin, la limita existenței.

Vedem că aceste două rute, în cea mai mare parte a traseului său se suprapun cu troleibuzul 4. De notat, că ruta 4 de troleibuz a fost introdusă abia în primăvara acestui an, în calitate de „dar electoral” al comuniștilor. Mai este o observație: troleibuzele sunt transport public municipal, iar rutierele — private.

O altă mare „realizare” a primarului și echipei sale este promovarea democrației, evident în perceperea domnului Usatîi și a echipei sale. La dezbaterea bugetului municipal, în prima lectură, a fost dat afară din sală consilierul municipal din partea comuniștilor – Octavian Mahu, fost primar interimar. În 2016, primăria a propus majorarea cam tuturor taxelor pentru antreprenori. Consilierul municipal a propus vărsarea în buget a taxelor din piețe, ceea ce după informația lui ar fi aproximativ 500 de mii de lei. Consilierii „Partidului Nostru”, care au o majoritate foarte confortabilă în Consiliul Municipal spuneau că în anii comuniștilor a fost și mai rău, iar pînă la urmă, în general, cu majoritatea de voturi l-au scos din sală pe Octavian Mahu, ca să nu mai poată obiecta. Inițiativa de a scoate opoziția din sala de ședință a fost luată de președinta Elena Grițco, împotrivă au votat: consilierul PD, Serghei Chiseliov și cel de al doilea comunist, Vitalii Povonschii. Cam asta e democrația adevărată a partidului lui Usatîi. Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim fracțiunea „Partidului Nostru” în sala de ședințe a Parlamentului, fracțiune care promite să fie cea mai mare în cazul în care alegerile ar avea loc în scurt timp. Sila v pravde?

Toată țara a urmărit șocată cum primarul Usatîi îl amenință cu moartea pe reprezentantul companiei care a luat în concesiune serviciile de salubrizare din Bălți. Această concesiune, la drept vorbind, este o moștenire lăsată de comuniști. Acolo, pe parcursul anilor s-au făcut multe lucruri urîte, așa cum le stă bine la comuniști. Pînă la urmă primăria și-a luat asupa sa obligația de a aduna gunoiul din oraș. În rezultat, pentru cîteva săptămîni orașul s-a umplut de gunoiști neautorizate, pe care nimeni nu se prea străduia să le lichideze.

Orașul Bălți este foarte rău administrat. O recunosc toți, iar primarul, care a fost ales de trei pătrimi de populație protestează în Chișinău, făcîndu-și loc în Parlament.

Oare nu a meritat orașul un primar mai bun?

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI