Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și România s-a ridicat la 1,35 miliarde de dolari, în 2015
19 Februarie 2016 18:30
Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și România au atins în anul 2015 cifra de 1 miliard 352 milioane de dolari SUA, potrivit Moldpres.

„România își reconfirmă poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chişinău.

Exportul mărfurilor românești s-a ridicat la 820 milioane de dolari SUA, iar importul din Republica Moldova la 532 milioane de dolari. Statisticile cu care operează Ambasada României includ și schimburile comerciale cu agenții economici din regiunea transnistreană.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, care nu iau în considerare operațiunile de export-import a întreprinderilor și organizațiilor din partea stîngă a Nistrului și orașul Bender, exporturile moldovenești pe piața românească au crescut cu 2,8 la sută, pînă la 446,4 milioane de dolari SUA, iar importurile au scăzut cu 30,9 la sută, pînă la 551,1 milioane de dolari SUA.

Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate în Republica Moldova o au produsele minerale, peste 35 la sută, urmate de mașini, aparate și echipamentele tehnice, cu peste 21 la sută din total. Principalele categorii de mărfuri achiziționate din Republica Moldova sînt mașini, echipamente tehnice (peste 43 la sută din mărfurile importate din Republica Moldova), precum și metale comune și articole metalice.

La finalul anului 2015, în comerțul României cu țările din Europa de Est, „Republica Moldova ocupă locul al patrulea la export și opt la import”.

De asemenea, la sfîrșitul lunii decembrie 2015, în România erau înregistrate 4673 de societăţi mixte cu participare din Republica Moldova, cu un capital investit în sumă de 47,96 milioane de dolari SUA.

Comentarii: 0  
 
TAGURI