Programele privind Operatorii Economici Autorizați ale Rep. Moldova și Uniunii Europene vor fi recunoscute reciproc pentru a facilita și securiza comerțul bilateral. Facilitarea operațiunilor vamale va contribui la reducerea presiunii asupra punctelor de frontieră și la granița cu România. Potrivit autorităților, acest pas este încă un moment istoric în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informează Radio Chișinău.
Operatorii Economici autorizați din Rep. Moldova vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, de la 1 noiembrie. Acest deziderat este important în contextul situației economice dificile în regiune, spune prim-ministra Natalia Gavrilița.
„Această recunoaștere ne va ajuta să creștem capacitatea de export a produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene. Acest rezultat reprezintă un semnal puternic de încredere pentru Guvernul pe care îl conduc, dar și pentru angajamentele pe care ni le-am asumat în domeniul eliminării corupției. Vedem în decizia Uniunii Europene un puternic semnal de susținere a politicilor noastre de creștere a competitivității companiilor moldovenești. Suntem prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Țara noastră trebuie să devină un stat European modern”, a declarat Natalia Gavrilița.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că foarte puține țări din lume au un astfel de acord și că peste 50 la sută din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu țările blocului comunitar.
„Această recunoaștere reflectă rezultatele muncii din partea Rep. Moldova și implementarea angajamentelor sale în domeniul vamal. Peste 50% de schimburile comerciale a Rep. Moldova sunt cu Uniunea Europeană. Foarte puține țări din lume au un astfel de acord cu Uniunea Europeană. Felicit Rep. Moldova cu această realizare”, a spus Jānis Mažeiks.
Potrivit Directorului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, războiul dus de Rusia în Ucraina a generat un spectru larg de blocaje operaționale, iar perturbarea livrărilor comerciale a dus la mai multe inconveniențe pentru agenții economici. Totuși, se speră că odată cu implementarea acestui program toate problemele vor fi eliminate, în special de la frontiera moldo-română.
„Odată cu pornirea războiului de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, porturile ucrainene au fost blocate, iar practic toate operațiunile economice au fost redirecționate către posturile vamale de frontieră, cea cu UE – moldo-română. Acest fapt a generat un spectru larg de blocaje operaționale, iar perturbarea livrărilor comerciale a dus la mai multe inconveniențe pentru agenții economici. Odată cu implementarea acestui program din 1 noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor fi eliminate, iar agenții economici vor avea posibilitatea să facă livrările în termen și nu vor mai fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri care sunt, cu părere de rău și în acest moment”, a declarat Igor Talmazan.
Rep. Moldova este prima țară din regiune care obține recunoașterea agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Până în prezent, astfel de acorduri au mai fost încheiate cu China, Japonia, Norvegia, Elveția, Statele Unite și Marea Britanie.