Ministerul Apărării își va revizui, în anul 2023, Strategia Națională de Apărare și Strategia Militară, în vederea actualizării și ajustării politicii de apărare a statului la noile riscuri, amenințări și provocări la securitatea militară.
Acțiunile respective sunt prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, discutat astăzi, 20 ianuarie, în cadrul unor consultări publice desfășurate la Agenția pentru știință și memorie militară. La eveniment, care a cuprins și dezbateri privind obiectivul general „Promovarea unei societăți pașnice și sigure” din Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025, au participat conducerea Ministerului Apărării, reprezentanți ai autorităților publice centrale, organizațiilor neguvernamentale, mediului academic și parteneri de dezvoltare.
În debutul ședinței, secretarul de stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, Valeriu Mija, a spus că în contextul actual de securitate este importantă conlucrarea eficientă dintre instituțiile responsabile de actualizarea documentelor de politici, strategiilor și planurilor de acțiuni cu care instituția operează. „Scopul acestor dezbateri este analiza minuțioasă și transparentă a tuturor obiectivelor și acțiunilor cu referire la sectorul de apărare și securitate. Am încrederea că discuțiile vor fi constructive și utile pentru definitivarea celor două planuri și implementarea acestora în mod eficient în beneficiul Ministerului Apărării, dar și cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Valeriu Mija.
În cadrul consultărilor, au fost analizate propunerile privind reforma sectorului de securitate și adoptare și a procedurilor relevante în domeniile gestionării crizelor, protecției infrastructurii critice și combaterii amenințărilor hibride, obiectiv prevăzut în Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025.
Totodată, au fost examinate obiectivele privind lansarea la nivel național a Programului de dezvoltare profesională în domeniul securității și apărării destinat personalului civil din instituțiile statului, intensificarea contribuției Armatei Naționale la asigurarea păcii prin participarea în cadrul misiunilor/operațiilor internaționale sub egida ONU, NATO, UE, OSCE și altele.