Țările din regiune, inclusiv Republica Moldova, se confruntă cu tendința de creștere a numărului de cazuri noi de tuberculoză, în ultimii ani, inclusiv urmare a pandemiei Covid-19. Acest fapt a afectat progresele pe care țara noastră, în cooperare cu Fondul Global pentru Populație, le-a obținut în perioada pre-pandemică în ceea ce privește reducerea incidenței și prevalenței acestei maladii. Pentru a evalua situația și provocările existente, dar și pentru a actualiza obiectivele Programului național de răspuns la tuberculoză pe anii 2022-2025, inclusiv de mobilizare a resurselor, Comisia protecție socială, sănătate și familie a invitat la discuții publice medici, oficiali și experți din domeniul sănătății.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, Republica Moldova se regăsește în lista celor 30 de țări la nivel global care sunt identificate cu povară înaltă a tuberculozei multidrog rezistente. Totodată, tuberculoza poate fi prevenită și tratată, iar în acest sens există instrumentele și resursele necesare, și suportul Fondului Global pentru Populație rămâne vital pentru noi, a menționat oficialul.
Coordonatoarea Programului național de răspuns la tuberculoză, Valentina Vîlc, a prezentat informații statistice care relevă o creștere a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire înregistrate, inclusiv la copii. Experta a precizat că această tendință vorbește despre creșterea gradului de depistare a maladiei în rândul populației.
Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a apreciat drept îngrijorătoare datele prezentate, iar pentru un răspuns eficient la tuberculoză este nevoie de un efort intersectorial. „Comisia parlamentară se va preocupa de subiectul controlului tuberculozei și vom monitoriza acțiunile Guvernului de finanțare și de implementare a programelor în acest domeniu”, a punctat deputatul.
La 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială de combatere a tuberculozei, fiind dedicată eradicării acestei maladii la nivel global.