Învață ceea ce îți place, alege Profesiile Viitorului. Viitorii absolvenți din țară au aflat mai multe despre Game design, Animație și Producție multimedia

0

Cea de-a doua ediție a campaniei „Profesiile viitorului” a fost lansată, avându-i în calitate de promotori pe actualii studenți ai anului I de la cele 3 specialități deschise anul trecut pentru prima dată în Republica Moldova.

Sâmbătă, 8 aprilie, ușile Mediacor s-au deschis pentru toți elevii și elevele din țară cărora le-ar plăcea sau au decis deja că vor învăța Profesiile Viitorului. Prin urmare, viitorii absolvenți au avut oportunitatea de a afla mai mult despre una dintre cele trei specialități creative – Game Design, Producție Multimedia și Animație chiar de la actualii studenți, dar și profesori și practicieni în domeniu.

În 2022, peste 280 de tineri și tinere au decis să-și transforme pasiunea în meserie, optând pentru aceste specialități. David Codjebaș este student în primul an de facultate la Game Design în cadrul Facultății Design la UTM. Specialitatea este una nouă, fiind disponibilă din septembrie 2022. După ce își va lua diploma de licență, David va avea posibilitatea să se angajeze în calitate de gameplay designer, UX/UI designer, level designer, AI programator, programator de fizica jocurilor, artist modelare 3D, designer de efecte speciale sau artist tehnic.

„Am ales să studiez Game Design-ul pentru că jocurile sunt pasiunea mea din copilărie. De fapt, cred că reprezintă mai degrabă o artă decât un hobby. Când am aflat că pot deveni parte a acestei lumi, să o cunosc din culise, mi-am zis că nu pot rata șansa. Profesia respectivă există demult pe piața internațională și acum Republica Moldova are ocazia să între pe această piață și să contribuie la tranzacțiile globale ce au loc în domeniu. Datorită acestei oportunități, companiile internaționale vor putea investi și mai mult în Republica Moldova”, spune David.

O altă specialitate disponibilă în Republica Moldova începând cu septembrie 2022 este Producție Multimedia, în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM. Aici sunt pregătiți viitorii producători TV, seriale sau filme documentare, regizori de sunet, editori de imagine, scenariști și coloriști.

„Multimedia m-a cucerit, întrucât includea mai multe domenii precum producția de sunet, film gaming, podcasting etc. Mulți tineri au rămas acasă să-și continue studiile o dată cu apariția acestor specialități, printre care sunt și eu. Unele nu există nici în Europa. Nu am găsit vreo facultate care să includă atâtea direcții. Voiam să merg în Franța, însă datorită acestei oportunități am rămas acasă, la fel ca și alți semeni pasionați de noile profesii. E o posibilitate unică pentru ei ca să se dezvolte și să lucreze aproape de familiile lor, să se angajeze și să contribuie la dezvoltarea economiei naționale”, menționează Diana Berzan, studentă la specialitatea Producție Multimedia.

Animația este predată în anul de studii 2022-2023 la Facultatea de Arte Plastice și Design în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

„Acum 20 de ani, lumea animației 3D nu era luată în serios. Mă bucur că nu am renunțat și că astăzi transmit experiența mea altor generații. Sunt mândră de discipolii mei, de atmosfera pe care o creează și de faptul că sunt foarte multe studente, nu doar studenți. Sunt sigură că până la absolvirea lor, în acești 3 ani, va apărea o industrie puternică în jurul Republicii Moldova și a României. Până atunci, ei sunt pregătiți să facă freelance la nivel internațional, întrucât predau orele într-o variantă mixtă. Nu ai cum altfel, atunci când mai toate resursele sunt în limba engleză. Astfel, le cresc șansele să lucreze oriunde, dacă au dorință”, precizează Cristina Zoica Dumitru, profesoară și artistă Animație 3D.

La eveniment, liceenii au avut posibilitatea să afle detalii despre ce vor studia în cazul în care aleg una dintre noile specialități. Ei au făcut cunoștință cu producători și manageri de producție VFX și animație, care au împărtășit din experiența lor și le-au oferit sfaturi.

„Sunt aici pentru că urmează să depun dosarul pentru facultate și vreau să fac alegerea corectă. Consider că noile domenii apărute îmi pot oferi un viitor frumos. Am venit cu gândul să aflu mai multe detalii despre specialitatea Producție Multimedia. Republica Moldova e într-o continuă dezvoltare, iar astfel de profesii vor contribui la această evoluție. Mulți tineri sunt interesați de sector și o dată cu apariția perspectivelor au acel impuls să rămână în țară”, spune Nicoleta Frusnean, eleva clasei a XII-a.

La eveniment a participat Ministerul Educației și Cercetării, dar și deputați și companii din sectorul privat, partenere ale campaniei.

„Racordarea educației la cerințele și nevoile pieței muncii, actuale și viitoare, rămâne a fi o prioritate a Ministerului Educației și Cercetării. În acest scop, nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior a fost completat anul trecut cu trei specialități: Producție multimedia, Designul jocurilor și Animație. Inovația dată este în concordanță cu  cererea angajatorilor, în vederea pregătirii specialiștilor în domeniul solicitat, precum și cu noile tendințe din domeniul economic. Luând ca bază rezultatele admiterii 2022, avem certitudinea că cele trei programe de studii în continuare se  vor dezvolta și vor fi la fel de solicitate de către candidați la studii”, afirmă Adriana Cazacu, Secretara de Stat, Ministerul Educației și Cercetării.

„Cu astfel de specialități precum Game Design, Animație, New Media, ce fac parte din industriile creative, tinerii au motive în plus să-și aprofundeze cunoștințele în Republica Moldova. Este unic pentru țara noastră. Peste 70-80 la sută din ore sunt predate de mentori din sectorul privat, din companii care dau exemple de proiecte reale, iar asta îi motivează enorm pe studenți. Nu în ultimul rând, vorbim de posibilitatea tinerilor de a se încadra în câmpul muncii aici, acasă, și de a-și deschide propriile Startup-uri în domeniul IT. Recent, a fost modificată Legea Parcurilor IT, ceea ce presupune pentru ei un impozit unic de doar 7% și în care au fost incluse noi domenii din CreaTech – Procesare de Sunet/Imagine. Precum vedeți, există un potențial enorm”, subliniază Doina Nistor, Directoarea Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

„Vom încerca să extindem la maximum numărul de profesori internaționali, pe lângă cei din SUA și România, și vom face schimb de experiență cu mai multe universități pentru a oferi lecții suplimentare studenților. Iar mai nou, reprezentanții Asociației de Animație din Japonia ne-au spus că sunt interesați nu doar de angajații noștri, dar și de potențialele proiecte comune cu Republica Moldova. Urmează să colaborăm și cu industria suedeză. Și asta se va întâmpla în curând. Tinerii trăiesc o perioadă fericită, pe care aș fi dorit să o am și eu. Dar acum muncim, ca visele noastre să se se împlinească prin ei”, spune Vasili Braga, Director Executiv al Asociației Companiilor din Domeniul Creativ.

Specialitățile Game Design, Producție Multimedia și Animație sunt predate în cadrul Universității de Stat a Moldovei, Universității Tehnice a Moldovei, Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Programul „Profesiile Viitorului” este implementat de UTM, USM, UPSC și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata